Sponsor

Cara PRESENT dokumen dalam Google Meet [Komputer]

1. Sila create meeting terlebih dahulu. Tiada audience pun tidak mengapa.2. Sila buka dokumen yang ingin di present. Untuk contoh, saya gunakan gambar seperti dibawah. Buka dan JANGAN MINIMIZE.3. Kembali ke Google Meet, klik PRESENT NOW dan pilih A WINDOW.4. Pilih window gambar yang dibuka tadi dan klik SHARE.5.  Notification berupa popup di penjuru bawah sebelah kanan akan muncul menandakan kita sedang present. Secara automatik, kita akan dibawa terus ke dokumen yang sedang di present. JANGAN MINIMIZE.6. Kembali ke Google Meet, klik 3 titik bertindih di penjuru bawah sebelah kanan dan pilih CHANGE LAYOUT.


7. Pilih layout SIDEBAR. Ini bagi membolehkan kita nampak dokumen yang sedang kita present dan juga pelajar kita pada masa yang sama.8. Klik pada bahagian ini untuk memunculkan dokumen yang sedang kita present sebagai rujukan untuk kita.


9. Ok, dokumen yang sedang kita present dah muncul untuk rujukan kita. Kalau nak zoom in atau zoom out, nak scroll ke atas atau kebawah, boleh lakukan pada window dokumen yang asal

Begitu juga dengan dokumen lain seperti power point, office word, pdf dan sebagainya, kaedahnya sama sahaja.10. Untuk stop present, klik seperti gambar di bawah.


Selesai. Happy presenting!

0 ulasan:

My Instagram