Projek pasang TV

Sebenarnya TV ni dah lama pasang. Cuma kali ni nak 'touch up' skit bagi kemas pemasangannya.


Tengok ni, wayar berselirat. Pada asalnya tv ni menggunakan indoor antenna yang ada 2 tanduk tu, memang lagi berselirat wayar-wayarnya. Nasib baik tv ni build in DVBT-2, maksudnya mytv@myfreeview dah terbina kat dalam, jadi tak perlu guna mytv set top box. Kalau tak..lagi la banyak wayar berselirat!


Ok, first skali, kena buang indoor antenna, gantikan dengan outdoor antenna. Jarak dari rumah mama ke KLCC tak sampai 50km. Jadi, boleh guna antenna tulang ikan yang comel kiut tu saja.

Untuk nak bagi antenna tahan lama, tak dimamah usia dan cuaca, aku pasang antenna tu kat atas syiling rumah saja. Haha.


Moga bahagia kau di atas sana ya antenna. Harapnya bertahan 20,30 tahun mendatang. Sebab antenna tu state boleh tahan 50 tahun! Marketing sekarang ni macam-macam..macam yahudi pun ada :p

Orait, step kedua, buat plugpoint, lalu atas syiling jugak supaya tak nampak wayar berselirat.

Step ketiga, gunakan pvc wire cover untuk betul-betul nampak kemas.


Ok, siap! Wayar power dan wayar antenna sorok dalam pvc wire cover. Nampak tv saja sekeping. 

Alhamdulillah, done. Yang penting, mama hepi. Mama kata, masa guna indoor antenna dulu, kalau mama guna blender, mesti gambar jadi tak cantik, bergaris-garis kasar. Susah jugak nak explain kat mama pasal sifat gelombang@wave@frequency ni. 

Oh, lupa nak mention, tv ni kat dapur mama :p

0 comments:

My Instagram