Scammer [1]

Biasa la..kalau dah ralit buat sesuatu, kadang-kadang tak perasan nak kena scam. Scammer ni la kan..ada je cara dia nak rembat duit orang. Bulan lepas, aku nak cari tong speaker. Saiz 15'. Bermulalah pencarian di group-group P.A System. Biasanya kalau di group-gorup, dapat harga yang murah sikit untuk barang second hand.

Nak dijadikan cerita, ada sorang mamat ni, wasap dengan dia, katanya dari Rantau Panjang. Selalu masuk Thailand buat urusan jual beli speaker. Katanya bernaung bawah syarikat Weerapong. Dia ejen jualkan speaker sahaja kononnya. Maka berwasplah aku dan dia. Last skali dapat agak dan kesan dia adalah scammer..

Ni detail dia:

Nama:       Mohamad Ardie Bin Che Soh
Lokasi:      Rantau Panjang, Kelantan
Phone:      013-4411036
No Akaun: Maybank 162218565458

Ni detail konco subahat dia:

Nama:       Muhammad Fakaruddin
Lokasi:      Rantau Panjang, Kelantan
Phone:      -
No Akaun: Bank Rakyat 220241961977

Modus Operandi:

1. Menggunakan gambar-gambar dari group lain yang nampak meyakinkan.

2. Selalu sangat guna ayat "maaf" "tak mengapa la" "Maafkan saya" "Saya undur diri" dan pelbagai jadah lagi ayat kesian..hahahaha

3. Di akhir-akhir perbualan bila dia tahu nak kantoi, dia guna ayat-ayat gesaan untuk cepat bayar. Siap capture gambar kat ATM lagi nak keluarkan duit..hadoi..scammer oh scammer..

4. Pelbagai alasan yang sering bertukar-tukar untuk merasionalkan keadaan.

Ok guys, geng-geng P.A System, hati-hati kat group tu. Adios!

0 comments:

My Instagram