LakaranMinda.com

"Amati setiap yang terjadi pada hikmahnya"

Selasa, 29 Mei 2018

Salam satu Malaysia baharu. Semangat kerajaan baru skit :p Hari ni nak share pasal kegunaan Electric Contact Cleaner skit. Mungkin namanya tak bape nak femes, kegunaannya pon jarang-jarang orang amik cakna, tapi fungsinya boleh dikatakan penting!

Electrical Contact Cleaner (ECC) ni dicipta untuk membersihkan permukaan-permukaan elektric dan electronic yang bersentuhan. Contohnya macam soket fius, socket relay, debu-debu kat electric dan electronic board, komponen-komponen elektrik dan elektronik yang kotor dan banyak lagi. Antara sensor yang boleh dicuci lihat sini.

Dalam dunia otomobil, ECC ni boleh digunakan untuk mencuci sendor-sensor yang ada pada sesebuah kereta. Apa-apa sensor la, lebih-lebih lagi soket-soket dibahagian enjin.

Ada sesetengah 'pendapat' mengatakan bahawa ECC ni boleh digunakan untuk membersikan brake pada disc brake untuk mengurangkan atau menghilangkan bunyi-bunyi geseran ketika kita membrek.

Apa-apa pun, sangat banyak kegunaan ECC ni kalau diexplore dengan lebih dalam. Ok, setakat tu saja perkongsian untuk kali ni, tido dulu. Babai.

p/s: Boleh beli kat Mr. D.I.Y

Jumaat, 25 Mei 2018

"Malang tidak berbau" Pepatah orang lama. Memang benar, malang tak boleh dihidu atau dibau.Kali kedua dilanggar dari belakang. Kali ni sewaktu nak ke tempat kerja. Off satu hari kerana menyelesaikan uusan report dan sebagainya. Syukur sebab hari Jumaat, kerja cuma sampai pukul 12 tengahari.

Korang penah kemalangan camni?? Tau tak apa perasaan lepas kena langgar?? Hehehe :P Ofcoz la terkejut. Dari dalam kereta hanya bunyi "dup". Masa tu tengah berhenti di simpang nak lintas jalan, dalam 2-3 minit juga berhenti. Mulanya ingat dilangar skit saja, bila dah kuar kete..mk datok, rabah bontot kiri!!

Sedih tu bila kereta sediri kena langgar.. Allah sahaja yangTapi aku yakin, setip yang berlaku ad hikmahnya!