LakaranMinda.com

"Amati setiap yang terjadi pada hikmahnya"

Rabu, 18 Julai 2018

Apabila engkau anggap solat itu hanya sebagai kewajiban, maka kau akan terburu-buru mengerjakannya & tak akan menikmati hadirnya Allah saat kau mengerjakannya.
.
Anggaplah solat itu pertemuan yg kau nanti dgn Tuhanmu ... Allahuakbar.
.
Anggaplah solat itu sebagai cara terbaik kau bercerita dengan Allah ... Allahuakbar.
.
Anggaplah solat itu sebagai kondisi terbaik untuk kau mengadu segala keluh kesah dgn Allah SWT ... Allahuakbar.
.
Anggaplah solat itu sebagai spt mana seriusnya kau dlm bermimpi ... Allahuakbar.
.
Bayangkan ketika "Azan berkumandang," Allah melambai-lambai kepadamu utk mengajak kau lebih dekat dengan-Nya ... Allahuakbar.
.
Bayangkan ketika kau "Takbir," Allah melihatmu, Allah tersenyum untukmu dan Allah berbangga dengan mu ... Allahuakbar.
.
Bayangkanlah ketika "Rukuk," Allah menampung badanmu hingga kau tak terjatuh, hingga kau merasakan damai dalam sentuhan-Nya ... Allahuakbar.
.
Bayangkan ketika "Sujud," Allah mengalas kepalamu. Lalu Dia berbisik lembut di kedua-dua telingamu: "Aku mencintaimu wahai hamba-Ku." ... Allahuakbar.
.
Bayangkan ketika kau "Duduk di antara 2 sujud," Allah berdiri gagah di depanmu, lalu mengatakan: "Aku tak akan diam apabila orang mengusikmu." ... Allahuakbar.
.
Bayangkan ketika kau memberi "Salam," Allah menjawabnya, lalu kau jadi manusia berhati bersih ... Subhanallah.
.
Masya Allah ... sungguh nikmat solat yg kita lakukan. Tak akan sia-sia orang yang menyebarkannya.
Maka sebarkanlah wahai teman-temanku. Allahuma, saksikanlah ...

#Ingatan dan muhasabah buat diriku sendiri, saudara-saudaraku dan sahabat-sahabatku. Kita insan biasa yg sering terleka dek urusan dunia yg sentiasa menghambat kita...

Isnin, 16 Julai 2018


Tengah-tengah check email, ada satu email dari CTOS. Memang, sebab aku yang daftar dengan CTOS untuk check 'kesihatan' kewangan aku, tapi tak sangka pulak CTOS ada newsletter :P Email kali ni cerita tentang cara nak simpan duit setiap bulan. Jom layan!

1. Sediakan senarai semak @ list barangan sebelum bertolak ke pasaraya bagi mengelakkan lebihan belanja.

2. Bayar bil kad kredit tepat pada masanya bagi mengelakkan penalti bayar lambat.

3. Bandingkan harga secara online sekiranya anda ingin membeli secara online. Hakikatnya harga sesuatu barang yang sama spesifikasinya ada yang murah dan ada yang mahal.

4. Gunakan kupon yang telah dikumpul bagi mendapatkan diskaun. Sekiranya anda kerap membeli secara online, sila perhatikan kod-kod diskaun yang dipaparkan. Kupon dan kod diskaun ni boleh mengurangkan kos belanja kita :-)

5. D.I.Y terlebih dahulu sebelum memanggil tukang repair. Sila belajar cara untuk membaiki kerosakan-kerosakan kecil di dalam dan sekitar rumah.

Sekian sahaja, jumpa lagi. Assalamualaikum.
Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua.  Beberapa hari sebelum nak cuti sekolah sempena Hari Raya Aidilfitri, geng-geng kakicopy datang sekolah bagi ole-ole ni. Alhamdulillah, setakat ni servis yang diberikan sangat terbaik dengan harga yang sangat berpatutan! Thumb up untuk kakicopy!!

Semoga terus memerikan servis yang cemerlang setiap tahun. Comform kami jadi pelanggan tetap..hehehe

Ahad, 3 Jun 2018



Kesedaran tentang bahaya merokok dalam kalangan rakyat Malaysia boleh menjimatkan sehingga RM3 bilion setahun bagi menanggung kos rawatan tiga penyakit akibat pengambilan hasil tembakau itu tanpa kawalan.

Menteri Kesihatan, Dr Dzulkefly Ahmad berkata, sekiranya kesedaran itu meluas dan pengambilan rokok berkurangan, dana berbilion ringgit itu boleh digunakan untuk membayar hutang negara yang kini mencecah RM1 trilion.

“RM3 bilion adalah jumlah yang kita belanjakan. Kalau kita dapat mengurangkan kos rawatan itu, ia satu penjimatan yang besar.

Credit: MalaysiaGazette

Selasa, 29 Mei 2018

Salam satu Malaysia baharu. Semangat kerajaan baru skit :p Hari ni nak share pasal kegunaan Electric Contact Cleaner skit. Mungkin namanya tak bape nak femes, kegunaannya pon jarang-jarang orang amik cakna, tapi fungsinya boleh dikatakan penting!

Electrical Contact Cleaner (ECC) ni dicipta untuk membersihkan permukaan-permukaan elektric dan electronic yang bersentuhan. Contohnya macam soket fius, socket relay, debu-debu kat electric dan electronic board, komponen-komponen elektrik dan elektronik yang kotor dan banyak lagi. Antara sensor yang boleh dicuci lihat sini.

Dalam dunia otomobil, ECC ni boleh digunakan untuk mencuci sendor-sensor yang ada pada sesebuah kereta. Apa-apa sensor la, lebih-lebih lagi soket-soket dibahagian enjin.

Ada sesetengah 'pendapat' mengatakan bahawa ECC ni boleh digunakan untuk membersikan brake pada disc brake untuk mengurangkan atau menghilangkan bunyi-bunyi geseran ketika kita membrek.

Apa-apa pun, sangat banyak kegunaan ECC ni kalau diexplore dengan lebih dalam. Ok, setakat tu saja perkongsian untuk kali ni, tido dulu. Babai.

p/s: Boleh beli kat Mr. D.I.Y

Jumaat, 25 Mei 2018

"Malang tidak berbau" Pepatah orang lama. Memang benar, malang tak boleh dihidu atau dibau.Kali kedua dilanggar dari belakang. Kali ni sewaktu nak ke tempat kerja. Off satu hari kerana menyelesaikan uusan report dan sebagainya. Syukur sebab hari Jumaat, kerja cuma sampai pukul 12 tengahari.

Korang penah kemalangan camni?? Tau tak apa perasaan lepas kena langgar?? Hehehe :P Ofcoz la terkejut. Dari dalam kereta hanya bunyi "dup". Masa tu tengah berhenti di simpang nak lintas jalan, dalam 2-3 minit juga berhenti. Mulanya ingat dilangar skit saja, bila dah kuar kete..mk datok, rabah bontot kiri!!

Sedih tu bila kereta sediri kena langgar.. Allah sahaja yangTapi aku yakin, setip yang berlaku ad hikmahnya!

Selasa, 20 Mac 2018


Phil Knight adalah founder Nike. Pada tahun 60an, dia sambung belajar ambil MBA. 
Jadi dia perlu buat projek untuk MBA ni. Projek yang dia buat adalah bisnes kasut sukan. Lebih tepat, kasut untuk lumba lari. Kena pula, dia memang seorang pelari. Projek ni juga dibantu oleh jurulatih dia iaitu Bill Bowerman.

Pada tahun 1963, dia terbang ke Jepun. Kemudian dia import kasut sukan dari kilang yang berjenama Tiger. Pada tahun pertama, jualannya mencecah $8,000. Sampai tahun 1971, jualannya telah mencecah $1,000,000. Masa nilah dia mula mencari logo dan nama baru. Nama Nike dipilih. Nike adalah dewi kejayaan Yunani. 

Dengan $35, dia upah seorang pelajar universiti untuk designkan logo. Logo Nike melambangkan sayap dewi tersebut. Nike mula menaja beberapa pelumba lari tersohor. Bermula 1985, Nike menaja pula seorang pemain bola keranjang. Pemain itu adalah Micheal Jordan. Ketika inilah Air Jordan, kasut khas untuk bola keranjang dicipta.

Slogan JUST DO IT muncul pada tahun 1988. Kini Nike bukan saja mengeluarkan pakaian sukan, malah pakaian untuk kegunaan hari-hari. Dikatakan setiap saat, 25 pasang kasut Nike terjual. Pendapatan Nike kini adalah $30.6 bilion. 

Teras kejayaan Nike adalah ciptaan kasut sukan yang berprestasi tinggi. Objektif seorang pelumba lari hanya untuk sampai ke garisan penamat dulu.

Kasut lumba lari Nike lebih ringan daripada pesaing. Kasut yang ringan tak memerlukan banyak tenaga dan otot untuk digunakan semasa berlari. Dengan ini pelari dapat menjimatkan masa semasa mengangkat kaki. Beberapa saat masa yang dapat dijimatkan, boleh menjamin kemenangan kepada pelari tersebut.

Nike telah bekerjasama dengan para pelumba lari untuk mencipta kasut yang lebih baik dari mula hingga siap. Ini supaya mereka mendapat apa yang diperlukan untuk memenangi pertandingan.

Nike mencipta nilai untuk pelari.

Atlet bukan saja pakai pakaian Nike ketika bersukan, malah ketika berjalan-jalan. Imej ini dilihat oleh ramai anak mudah dari seluruh dunia.

Apabila Nike 'mengaitkan' pakaian mereka dengan atlet pujaan ramai, secara tak langsung produk mereka juga dilihat sehebat atlet tersebut.

Nike mencipta nilai untuk anak muda.

Kasut untuk berlari Nike ada berharga RM869. Kalau anda pergi ke Bata, boleh beli kasut untuk berlari lebih kurang RM50 je.

Kita sedia maklum yang produk Nike dibuat di China. Kita juga tahu yang kos pembuatannya tak sampai suku daripada harganya.

Tapi, kita masih ke kedai Nike untuk membeli dengan harga premium. Sebab hanya di sana, kita boleh beli kasut sukan (nilai nyata) dengan rasa kejaguhan (nilai tak nyata).

Begitulah strategi harga Nike.

Isnin, 5 Mac 2018

Salam semua. Moga sihat walafiat hendaknya. A little update untuk blog yang aku sayang ni. Alhamdulillah, tahun ni masih dapat job untuk buat banner program di sekolah. he2x. Aku tak la pandai sangat buat banner bagai ni, tapi tau la skit-skit gitu.. :-)

Kali ni banner untuk kursus guru di Langkawi. Hanya simple saja memandangkan kami semua akan naik flight Air Asia, jadi banner tak boleh berat-berat, rugi kargo :P



Banner hanya bersaiz 4 x 3 kaki sahaja. Tak tahulah gabungan warna ini matching atau tak..ha2. Tapi rasanya dah macam ok. Tak mudah sebenarnya nak buat banner ni kengkawan..lagi-lagi yang amatur macam aku ni. Kadang-kdang nak pilih warna je pon dah makan 20 minit..belum pilih font...belum lagi susun atur gambar dan fon..Allah saja yang tahu :-)

Tapi kalau jadi macam yang diharapkan, memang hepi sangat-sangat! Kesimpulannya, nak design bukan sesuatu yang mudah ok!

Khamis, 22 Februari 2018

Salam semua. Lama sungguh tak update. Terasa nak update hari ni sebab kawan-kawan kat sekolah cite pasal blog pagi tadi. Haha. Ni namanya motivasi la kan :P

Sedar tak sedar dah nak masuk bulan Mac 2018, lebih kurang 9 hari lagi. Masa berlalu sangat pantas. Tak terkejar tapi dikejar. Tahun ini Fateh dah mula bersekolah. Sekolah main-main, pelajar 3 tahun :P Genius Aulad BTHO. Nak bagi suasana ‘sekolah’ kat Fateh walaupun teacher dia kata Fateh banyak makan je kat skolah.

Alhamdulillah tahun ni 13 orang pelajar dapat 8A dalam UPKK. Aku bangga?? Ada la skit..sebab aku pon ajar subjek UPKK..hehe. Dah nama pun gpk akademik, of coz aku bangga dengan student aku. Terima kasih Ya Allah.

Untuk PSRA, 8 Orang berjaya dapat MUMTAZ. Bangga lagi?? Aku bersyukur pada Allah..bukan tak bangga, cuma tak nak tunjuk bangga :P Untuk sekolah ditahap pertengahan, aku sangat-sangat bersyukur dengan semua keputusan ni. Nak banding dengan sekolah cluster bagai tu tak dapat la..hahaha. Alhamdulillah. Sesungguhnya semua yang terjadi adalah dengan taqdir Allah dan keizinan Allah.

Hmm..apa lagi nak lakar..oh ya, nama sekolah yang studentnya selalu buat aku bangga tu Sekolah Rendah Islam Al-Rahman, BTHO, Cheras. Boleh tengok kat sini: www.srialrahman.com Sebuah sekolah swasta, ada sekolah rendah dan sekolah menengah. Sekolah menengah namanya Sekolah Menengah Agama Tinggi Al-Rahman. Di premis yang sama.

Alhamdulillah, dah masuk tahun ke-6 aku berkhidmat di sini. Mula-mula masuk hanya sebagai guru ganti. Subjek Matematik. Guru subjek tu bersalin masa tu. Aku ganti 2 bulan. Dengan taqdir Allah, lepas 2 bulan tu ada cikgu yang nak berhenti sebab sambung belajar. Aku pon diserap masuk.

Maka bermulalah episod hidup seorang guru. Sejujurnya aku bukan jurusan perguruan. Degree aku Sarjana Muda Syariah dan Undang-Undang. Master aku Pengajian Islam, tapi tak siap lagi. Sebab part time kat UKM, maka ni la jadinya..drag..drag..drag.. kerana kerja. Hahaha.

Aku belajar jadi seorang pendidik kat sekolah ni. Aku belajar pedagogi kat skolah ni. Aku belajar mengajar kat skolah ni. Aku belajar erti seorang pekerja di sekolah ni.

Terowbek, masa tamat degree dulu aku dah pon chambering di sebuah firma guaman syarie kat Bandar Baru Bangi. Sangat nekad nak jadi peguam syarie. Mana taknya, dah macam nak gila hapal semua kes-kes masa belajar dulu. Baca buku undang-undang macam baca buku komik habaq hang..

Tapi taqdir mengatasi taqdir. Firma tu tutup kerana pemiliknya masuk bertanding dalam pilihanraya. Dia seorang ustaz, aku bangga dapat praktikal dan chambering kat firma dia. Dia dah pon jadi YB skrang ni kat Bangi. Yang bestnya, nama dia sama dengan nama pengerusi sekolah aku sekarang. Taqdir tu kan namanaya? :p

Dah hampir 6 tahun berlalu ni, aku terpikir sendirian. Kalau aku jadi peguam dulu, kat mana aku skrang? Ntah..aku pon tak tahu. Yang aku tahu, 6 tahun lalu Allah bawak aku ke sekolah ni dan sekarang aku gpk 1. Kadang-kadang percaturan Allah ni sukar nak dicari hikmahnya…

Cite pasal sekolah, aku sayang sekolah ni kerana pelajar-pelajarnya. Aku ada satu matlamat kat skolah ni, aku nak 1/2 daripada pelajar tahun 6 dapat MUMTAZ dalam PSRA. Kalau Allah izinkan matlamat aku tu tercapai, tu maksudnya masa aku kat sekolah ni dah sampai titik akhir.

Tu jugak bermaksud titik permulaan untuk aku buka sekolah sendiri bermula. Hehe. Tak salah ada impian kan? :-) Tercapai atau tak, itu terserah pada Allah. Yang penting kita sebagai manusia kena berusaha.

Tapi untuk masa terdekat ni, aku dan isteri bercadang nak buka mini cafe dulu untuk kumpul modal. Nak buka sekolah tak cukup 20 ribu.. boleh nangis ooooOOoOo….

Untuk idea cafe ni, sebenarnya francais bisnes cendol ayah mertuaku. Hehehe. MOZARI Cendol Asli Batu Berendam, Melaka. Setakat hari ni, dah ada sebuah restoran di Batu Berendam disamping food truck marketing. Satu cawangan kat Putrajaya, di DoorSett Hotel. Satu cawangan lagi di Alamanda yang menggunakan nama GoLokal Cafe.



Nak tau apa yang menarik pasal MOZARI Cendol Asli? Paling penting, cendol tu adalah resepi ayah mertua 100% dan dijaga kualitinya dengan menggunakan 100% daun pandan segar.

Ok, sambung next epiode.. :P