Ayam Halal@Usahawan MARDI

Sahabat saya adalah seorang yang ada nama dalam industri penternakan negara, tetapi saya berundur... Saya telah lalui 10 tahun pendidikan formal di universiti, 22 tahun dalam industri terutama ternakan ayam.


Hari ini saya ingin membuka pekung industri... terutama ayam daging & lembu. Saya berundur dari industri ayam sebagai orang yang ada nama dengan satu kesedaran...industri ini sangat SAKIT.

Sebagai muslim saya minta maaf jika ada yang belum muslim yang mungkin tersinggung dengan apa yang saya ucapkan ini. Saya dapat buktikan betapa sakitnya industri ayam ini di jalankan.

Ramuan makanannya
Sumber protin yang majoritinya diimport:
- tepung darah
- tepung daging
- tepung tulang
  
Pengesahan sumber bahan ini adalah dari sumber babi. Semasa proses penternakan ada bahan kimia seperti punca arsenic, antibiotik terlarang digunakan secara berleluasa.

Pada 1996 berlaku pembocoran maklumat dan terjadinya isu ayam nitrofuran. Saya berundur dari industri ini secara total pada 1999.

Saya menjalankan kajian apa punca protin yang boleh di bangunkan secara skala komersial yang tidak ada undang-undang mengekang kita.

Ia bermula dengan:

1. Pembiakan ikan guppy biasa - ikan ini lambat dan sekali cycle jumlah tidak banyak.

2. Cacing tanah - sukar degan kerenah media dan penggandaan yang lambat.

3. Selidik larva lalat seperti Chrysomia bezziana (lalat hijau) juga musca domestica (lalat rumah) - masalah yang kita hadapi adalah pencemaran E.coli dan Salmonella pada larvanya sebab memamng tabiat lalat sukakan kotor. (Afrika bangunkan juga larva lalat ini).

4. Kajian penggandaan tikus putih makmal secara besar-besaran untuk tepung protin. Ia juga bermasaalah dengan macam mana nak proses anak-anak tikus dan juga ada punca penyakit yg di bawa.

5. Saya telah lama perhatikan larva BSF (tak tahu nama dan nama saintifiknya). Akhir-akhir ini saya mencari secara giat dalam internet dan jumpa artikel MAGMEAL. Barulah saya tahu dan langsung jumpa dgn geng-geng BSFL ni...

Matlamat & visi saya adalah untuk menukarkan sumber protin dari sisa babi kepada punca yang halal syarak untuk sekurang-kurangnnya makanan saya sekeluarga.

Saya pernah ke dialog JAKIM, JAIS, Halal Hub dalam isu ayam babi di The Palma Hotel, Putrajaya. Dalam dialog itu para pegawai berkenaan bermati-matian tuduh saya sebagai talibarut pihak berkepentingan dalam industri menyebarkan dakyah palsu.

Jawapan balik saya kepada mereka:
Jika saya adalah penyebar dakyah, maka pihak tuan-tuan semua perlu buktikan yang anda betul dengan menguatkuasakan LOGO HALAL JAKIM pada beg makanan ayam komersial.

Bermula dari tarikh itu sampai ke jam wasap ini di tulis BELUM ADA LOGO HALAL DI BEG MAKANAN AYAM KOMERSIAL.

Ayam ini kita suap hari-hari kepada kita, emak kita, isteri kita, anak-anak kita, ustaz-ustaz kita...  

Apa yg saya nampak ialah ada proses kerosakan yang sedang berlaku dalam diri kita iaitu keras hati, sifat tamak haloba membiak, timbul penyakit pelik-pelik.

Saya bersyukur menemui kumpulan ini .

Saya bermula balik dari kursus 27hb Mac lalu, berhempas pulas  menjalankan usaha menggunakan segala sumber yg ada utk merealisasikan BSFL adalah PENGGANTI KEPADA SISA BABI YANG DIGUNAKAN SEKARANG.

Maafkan saya, terpaksa buka cerita ini demi melorongkan matlamat murni ilmu ini bagi faedah ummah. Terima kasih sifu kerana memberi ilmu sifu dan halalkan kepada saya.

Jika kita bergerak dalam skala besar, kita boleh mengubah industri. Jika bergerak dalam skala kecil, kita hanya mampu mengubah makanan keluarga kita.

Saya dah 16 tahun total stop makan ayam komersial semata-mata isu tepung protin dan residu antibiotik yang sangat menakutkan jika tuan-tuan sahabat mengetahuinya.

Ikhlas.
Dr. Saari 

Dip. animal health & production UPM
Doctor of Vetrinary Medicine UPM

Working experience:
1. Ayam Dinding - Perak
2. Perak Meat - Perak
3. TD Poultry - Trg
4. Murni Hatchery - Kel
5. Ayam Organik HPA - Perlis.
6. Sekarang mengasaskan pergerakan muamalat dalam kumpulan sedar ekonomi QC2U.COM
Tolong viralkan semoga lepas tanggungjawab kita 

#copypastewhatsapp

0 comments:

My Instagram