Pelayar Web Mesra Syariah: Salam Browser

Apa yang paling penting, MADE IN MALAYSIA! Tahniah diucapkan atas usaha membangunkan browser ini yang berasaskan Chromium. Dalam bahasa mudahnya, browser ini adalah 'chrome based'.


Yang menariknya pasal browser ini, hampir segala jenis website lucah, porno dan keterlaluan telahpun ditapis daripada diakses. Saya sendiri dah cuba buka website-website tersebut menggunakan browser ini (untuk tujuan pengujian), ternyata amat berkesan!!


Pendapat saya, bagi ibu bapa yang nak kawal akses internat anak-anak di rumah, saya galakkan untuk install browser ni dan uninstall semua browser lain. Tidak akan timbul 'compatibility issue' kerana browser ini berasaskan Google Chrome. Bezanya, browser ini dipertingkatkan dengan kebolehan untuk mengenalpasti dan menghalang laman-laman sesawang yang tidak beradab!


Selain itu, browser ini juga menawarkan fungsi penjimatan data yang boleh meminimumkan penggunaan data sewaktu malayari internet. Fungsi tersebut dinamakan 'mampatan'. Fungsi ini juga sedang dipopularkan sekarang oleh samsung smartphone dalam keluaran terbaru gadjet mereka. Untuk pengetahuan umum juga, browser chrome yang sedia ada juga sudah diimplementasikan fungsi ini.


Teringat suatu ketika dahulu, sebuah enjin carian mesra Islam pernah dilancarkan, namanya Al-Wahy. Oleh kerana tiada sokongan daripada pengguna, akhirnya lenyap begitu sahaja. Saya sendiri telah mencuba enjin carian tersebut.


Berbalik kepada Salam Browser, saya doakan agar usaha ini mendapat sokongan orang Islam sendiri terutamanya. Sudah tiba masanya untuk kita bimbang tentang masa depan anak bangsa kita sekiranya kita sendiri tidak memberi arah yang betul di alam maya. Anda download dan cuba sendiri fungsi yang ada pada Salam Browser. InsyaAllah, sangat efisyen!


Anda boleh lihat sendiri di laman rasmi Salam Browser: www.salambrowser.com


p/s: Dulu pernah ada SIMCARD Islamik, Salamfon. Tapi lenyap terus hingga kini! Sebab apa? cubalah google, kalau jumpa keyword 'maxis', betul la tu, Baca sendiri kisah penganiayaan maxis terhadap salamfon. Selamanya, orang-orang yang tidak beriman akan memusuhi orang yang beriman kepada Allah dah hari akhirat!

0 comments:

My Instagram