FelixiaYeap@Rania

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah pemilik segala hidayah di langit dan di bumi. Semalam, seorang model berbangsa cina telah memeluk Islam dengan kerelaan hatinya. Benarlah, hidayah itu milik Allah. Kalau Allah nak beri hidayah, tiada siapa yang boleh menghalangnya. Nama baru yang dipilihnya ialah Rania.

Banyak laman web dan blog yang menceritakan kisah pengislaman Rania dan di dalam blognya juga diceritakan pengalamnnya sendiri menghadapi liku2 sebelum mengucap 2 kalimah syahadah. Blog rasmi Rania. Mengingkap kembali sejarah Rasulullah sewaktu hayat baginda, seseorang yang amat baginda sayangi dan banyak membantu perjuangan Islam telah mati dalam keadaan tidak beriman kepada Allah. Atas rasa sayang kepada Abu Talib, baginda sentiasa memohon kepada Allah agar mengamunkan dosa-dosa Abu Talib. Sepanjang hayat Abu Talib, walaupun dia tidak mengikut agama Nabi Muhammad, tetapi dia sangat mengasihi anak saudaranya itu. 

Maka turunlah firman Allah: “Sesungguhnya engkau (Wahai Muhammad) tidak berkuasa memberi hidayah dan petunjuk kepada sesiapa yang engkau kasihi. Tetapi Allah jua lah yang berkuasa memberi hidayah petunjuk kepada sesiapa yang di kehendaki Nya. Dan Dialah jua yang lebih mengetahui akan orang2 yang layak mendapat hidayah petunjuk itu”. (Al-Qasas: Ayat 55)

Selepas turunnya wahyu itu, baginda tidak lagi berdoa kepada Abu Talib. Sebab itulah tugas kita sebagai orang Islam adalah menyampaikan dakwah. Tidak boleh kita memaksa seseorang atau sesuatu kaum untuk menerima dakwah kita. Kata Allah serulah kepada jalan Allah dengan hikmah dan lemah lembut. Hidayah itu milik Allah...
Semoga pengislaman Rania akan memberi lebih kekuatan kepada perjuangan Islam di muka bumi Allah ini, amin...

0 comments:

My Instagram