LakaranMinda.com

"Amati setiap yang terjadi pada hikmahnya"

Selasa, 29 Mei 2018

Electrical Contact Clener (ECC)

Salam satu Malaysia baharu. Semangat kerajaan baru skit :p Hari ni nak share pasal kegunaan Electric Contact Cleaner skit. Mungkin namanya tak bape nak femes, kegunaannya pon jarang-jarang orang amik cakna, tapi fungsinya boleh dikatakan penting!

Electrical Contact Cleaner (ECC) ni dicipta untuk membersihkan permukaan-permukaan elektric dan electronic yang bersentuhan. Contohnya macam soket fius, socket relay, debu-debu kat electric dan electronic board, komponen-komponen elektrik dan elektronik yang kotor dan banyak lagi. Antara sensor yang boleh dicuci lihat sini.

Dalam dunia otomobil, ECC ni boleh digunakan untuk mencuci sendor-sensor yang ada pada sesebuah kereta. Apa-apa sensor la, lebih-lebih lagi soket-soket dibahagian enjin.

Ada sesetengah 'pendapat' mengatakan bahawa ECC ni boleh digunakan untuk membersikan brake pada disc brake untuk mengurangkan atau menghilangkan bunyi-bunyi geseran ketika kita membrek.

Apa-apa pun, sangat banyak kegunaan ECC ni kalau diexplore dengan lebih dalam. Ok, setakat tu saja perkongsian untuk kali ni, tido dulu. Babai.

p/s: Boleh beli kat Mr. D.I.Y