Bahaya Anak Kerap Main Henfon@Tab

Bahaya Anak Kerap Main Henfon@Tab
Benda ni saya tak pernah lagi cerita online, kat blog, FB, atau kat mana-mana penulisan saya. Tapi saya selalu share dalam talk yang saya hadiri. Bukan nak simpan rahsia ke apa. Cuma bila nak cerita pasal benda-benda bodoh yang kita pernah buat dulu, saya prefer cerita direct depan muka, supaya orang lebih faham mesej yang saya nak sampaikan.



Kalau dalam bentuk penulisan, orang lebih mudah menghukum, misinterpret dan nampak yang negatif berbanding yang positif. 

So bismillahirrahim, begini kisahnya.

Anak saya, Haikal..Masa Haikal kecik, dalam tahun 2012—2013, saya tengah dalam pengajian di peringkat PhD. So faham-faham je la busy dia cemana. Kita pulak masa tu muda lagi, tak banyak ilmu. Fikir nak senang, nak seronok je.

Dan tetiba ditakdirkan pulak saya menang satu contest (tak ingat contest apa), 
dan hadiahnya ialah ipad. 

Yeayyyyy!! 

Welcome to gadjet addiction! ;D

Dan sebagai ibu yang sangat mencintai anaknya, maka saya hadiahkan lah ipad itu kepada Haikal. Siap wallpaper, screen saver, semuaaaa muka dia. Padahal masa tu umur Haikal baru setahun lebih.
Dan saya yang "educated lah sangat" ni pun mula lah download segala "educational video" dalam ipad tersebut.

Phonics songs lah, nursery rhymes lah, upin ipin lah, superwhy lah, etc. Saya selalu jugak ditegur oleh kawan-kawan yang ambil jurusan psikologi. Diorang kata gajet ni tak bagus untuk anak-anak bawah 12 tahun.

Tapi dengan angkuhnya, saya beri alasan seperti yang selalu digunakan oleh kebanyakan ibu bapa di luar sana, "Anak saya behave bila ada gajet. Gajet memudahkan kerja saya. Gajet membantu perkembangan anak saya. Terima kasih gajet!" Walaupun hakikatnya, hmm...

Dan alhamdulillah, dengan gajet jugak, saya boleh tumpukan kepada pengajian PhD saya. Sementara anak berkawan dengan gajet. ;D

Dan beberapa bulan juga berlarutan begitu. Gajet Gajet Gajet. Sampailah saya mula perasan sesuatu yang tak kena dengan behaviour haikal. Tantrum dia lain macam, cara dia menangis lain, semua lain. And luckily, saya ibu yang agak observant.

So saya pun bawa Haikal pergi jumpa child psychiatrist, dan guess what, Haikal was suspected as autistic. And what causes it, was the excessive screen exposure.

Masa tu doctor beritahu tu, jantung saya terus berhenti. Dunia saya gelap. Saya peluk anak saya kuat-kuat. Saya baru sedar apa yang saya dah buat kat anak saya selama ni.

AND THAT WAS MY TURNING POINT.

I quit my PhD, and paid back the scholarship. Dan itu bukan keputusan yang mudah memandangkan saya dah dalam tahun ketiga pengajian. Tapi sebab saya terlalu rasa bersalah, dan nak tebus semula segalanya, maka saya rasa itulah keputusan yang terbaik.

Dan sekarang, bila saya flashback, dan lihat diri saya dan Haikal pada hari ni, alhamdulillah memang itu lah keutusan yang terbaik. :)

Ok sambung cerita tadi, lepas Haikal was suspected by the specialist, Haikal kena buat 3 stages of early intervention di sebuah special school. Dan untuk pengetahuan, early intervention adalah tidak murah.Tapi itu lah yang terpaksa kami lakukan, untuk tebus kesilapan kami dan rawat semula anak kami.

Di special school tu, saya terkejut dan menangis tengok ramaiiiii rupanya anak-anak yang suffer disebabkan oleh excessive screen exposure (pendedahan skrin berlebihan). Ada yang autistic, ada yang saraf tak berfungsi, ada yang muscle & bone problem. Allahuakbar.

Bermula dari situ lah saya mula berhubung dengan ramai child psychiatrist dan tanya mereka tentang ilmu perkembangan kanak-kanak. Saya mula beli macam-macam buku yang berkaitan dan baca.
And some of you yang sedang membaca ni pun mula kenal saya sejak saya mula menulis tentang apa yang saya baca dan belajar dari child psychiatrist. :D

Alhamdulillah.

At least benda ni bukan saje dapat bagi pengajaran kepada saya, tapi juga kepada pembaca blog saya.
Haikal macam mana sekarang? Oh he is doing so well, alhamdulillah!

Macam yang korang boleh tengok di Facebook Page dan Instagram saya, Haikal now is so verbal, active and mempunyai imaginasi yang luar biasa. ;D

Saya bersyukur, sebab Allah sedarkan saya awal, dan saya tak kisah jika kisah malang Haikal ni dikongsikan untuk jadi pengajaran kepada ibu bapa lain.

Sekian tragedi kisah benar yang mungkin boleh buat anda fikir semula dan berhati-hati dalam membuat keputusan yg melibatkan anak-anak.

Kredit: Puan Aidil Rajiah (penulis buku 3 Kertas 3 Krayon 3 Pensel Warna)
Read More

Kenapa Solat Dhuha??

Kenapa Solat Dhuha??
BERBAHAGIALAH BAGI ANDA YANG SELALU RAJIN SOLAT DHUHA

PERTAMA: Orang yang solat Dhuha akan diampuni dosa-dosanya oleh Allah. 
*"Barangsiapa yang selalu mengerjakan shalat Dhuha niscaya akan diampuni dosa-dosanya walaupun sebanyak buih di lautan.”*(HR. Tarmudzi)

KEDUA: barangsiapa yang menunaikan solat Dhuha ia tergolong sebagai orang yang bertaubat kepada Allah. 
*"Tidaklah seseorang selalu mengerjakan solat Dhuha kecuali ia telah tergolong sebagai orang yang bertaubat.”* (HR. Hakim)

KETIGA: Orang yang menunaikan solat Dhuha akan dicatat sebagai ahli ibadah dan taat kepada Allah. *"Barangsiapa yang shalat Dhuha dua rakaat, maka dia tidak ditulis sebagai orang yang lalai. Barangsiapa yang mengerjakannya sebanyak empat rakaat, maka dia ditulis sebagai orang yang ahli ibadah. Barangsiapa yang mengerjakannya enam rakaat, maka dia diselamatkan di hari itu. Barangsiapa mengerjakannya delapan rakaat, maka Allah tulis dia sebagai orang yang taat. Dan barangsiapa yang mengerjakannya dua belas rakaat, maka Allah akan membangun sebuah rumah di surga untuknya.”*(HR. At-Thabrani)

KEEMPAT: Orang yang istiqamah melaksanakan solat Dhuha kelak ia akan masuk surga melalui pintu khusus, pintu Dhuha yang disediakan oleh Allah. 
*"Sesungguhnya di dalam surga terdapat sebuah pintu bernama pintu Dhuha. Apabila Kiamat telah tiba maka akan ada suara yang berseru, ‘Di manakah orang-orang yang semasa hidup di dunia selalu mengerjakan solat Dhuha? Ini adalah pintu buat kalian. Masuklah dengan rahmat Allah Subhanahu Wata’ala.”* (HR. At-Thabrani)

KELIMA: Allah menyukupkan rezekinya. 
*"Wahai anak Adam, janganlah engkau merasa lemah dari empat rakaat dalam mengawali harimu, niscaya Aku (Allah) akan menyukupimu di akhir harimu.”*(HR. Abu Darda`)

KEENAM: Orang yang mengerjakan solat Dhuha ia telah mengeluarkan sedekah. 
*“Hendaklah masing-masing kamu bersedekah untuk setiap ruas tulang badanmu pada setiap pagi. Sebab tiap kali bacaan tasbih itu adalah sedekah, setiap tahmid adalah sedekah, setiap tahlil adalah sedekah, setiap takbir adalah sedekah, menyuruh kepada yang ma’ruf adalah sedekah, mencegah yang mungkar adalah sedekah. Dan sebagai ganti dari semua itu, maka cukuplah mengerjakan dua rakaat solat Dhuha.”* (HR Muslim).


Jadi, jom kita pakat-pakat solat dhuha :-) Kalau tak mampu setiap hari, seminggu sekali pon tak pa :-)
Read More

Ilmu Mata@Ustaz Harun Din

Ilmu Mata@Ustaz Harun Din
Jika sakit kepala tu pada bahagian depan, ubatnya ialah tidur. Kalau kt atas kpala, ubatnya makan atau minum (air kosong) Dan kalau sakit kepala tu kt bhgian belakang kepala, tu tanda kita stress n kena release stress tu baru boleh ok.

Rawatan utk meningkatkan power of our eyesss.

Ni penting utk org yg matanya lemah, dan juga org lain.Otot mata menderita dari hari ke hari, sbb hari2 berfungsi, kita bangun tidur, mata kita yg function dulu. So, makin hari mata akan kurang power.


Jadi, utk maintain power mata kita dan kekuatan mata, kita kena ikut sunnah dlm solat. Iaitu, kekalkan mata terbuka ketika sujud, melihat titik tengah sejadah. Dan ketika berdiri, fokuskan mata pada titik tengah di sejadah juga.

Ni sebab, bila kita fokus pada titik tengah tu time kita rukuk, otot mata kita akan tekan anak mata kita utk tingkatkan penglihatan dan bila kita bangun, otot tu relax. Dan bila kita sujud pulak, otot mata menguncup sbb jarak antara penglihatan kita dan tmpt sujud tu. Bila kita bangun, otot mata kita akan relax balik.

Solat dgn cara yg betul ni lah akan membuatkan otot dan saraf mata bersenam. Kita boleh praktik sebanyak 17 kali atau lebih kalau kita nak.

Nabi Muhammad (SAW) selalu pesan utk buka mata ketika sujud dan kita selalu tak tahu kenapa.Dan skrg, bukti dari kajian saintis dh ada.Mmg sgt bagus utk meningkatkan kebolehan mata kita. SubhanAllah utk hikmah disebalik membuka mata time sujud ni.
Read More

Ayam Halal@Usahawan MARDI

Ayam Halal@Usahawan MARDI
Sahabat saya adalah seorang yang ada nama dalam industri penternakan negara, tetapi saya berundur... Saya telah lalui 10 tahun pendidikan formal di universiti, 22 tahun dalam industri terutama ternakan ayam.


Hari ini saya ingin membuka pekung industri... terutama ayam daging & lembu. Saya berundur dari industri ayam sebagai orang yang ada nama dengan satu kesedaran...industri ini sangat SAKIT.

Sebagai muslim saya minta maaf jika ada yang belum muslim yang mungkin tersinggung dengan apa yang saya ucapkan ini. Saya dapat buktikan betapa sakitnya industri ayam ini di jalankan.

Ramuan makanannya
Sumber protin yang majoritinya diimport:
- tepung darah
- tepung daging
- tepung tulang
  
Pengesahan sumber bahan ini adalah dari sumber babi. Semasa proses penternakan ada bahan kimia seperti punca arsenic, antibiotik terlarang digunakan secara berleluasa.

Pada 1996 berlaku pembocoran maklumat dan terjadinya isu ayam nitrofuran. Saya berundur dari industri ini secara total pada 1999.

Saya menjalankan kajian apa punca protin yang boleh di bangunkan secara skala komersial yang tidak ada undang-undang mengekang kita.

Ia bermula dengan:

1. Pembiakan ikan guppy biasa - ikan ini lambat dan sekali cycle jumlah tidak banyak.

2. Cacing tanah - sukar degan kerenah media dan penggandaan yang lambat.

3. Selidik larva lalat seperti Chrysomia bezziana (lalat hijau) juga musca domestica (lalat rumah) - masalah yang kita hadapi adalah pencemaran E.coli dan Salmonella pada larvanya sebab memamng tabiat lalat sukakan kotor. (Afrika bangunkan juga larva lalat ini).

4. Kajian penggandaan tikus putih makmal secara besar-besaran untuk tepung protin. Ia juga bermasaalah dengan macam mana nak proses anak-anak tikus dan juga ada punca penyakit yg di bawa.

5. Saya telah lama perhatikan larva BSF (tak tahu nama dan nama saintifiknya). Akhir-akhir ini saya mencari secara giat dalam internet dan jumpa artikel MAGMEAL. Barulah saya tahu dan langsung jumpa dgn geng-geng BSFL ni...

Matlamat & visi saya adalah untuk menukarkan sumber protin dari sisa babi kepada punca yang halal syarak untuk sekurang-kurangnnya makanan saya sekeluarga.

Saya pernah ke dialog JAKIM, JAIS, Halal Hub dalam isu ayam babi di The Palma Hotel, Putrajaya. Dalam dialog itu para pegawai berkenaan bermati-matian tuduh saya sebagai talibarut pihak berkepentingan dalam industri menyebarkan dakyah palsu.

Jawapan balik saya kepada mereka:
Jika saya adalah penyebar dakyah, maka pihak tuan-tuan semua perlu buktikan yang anda betul dengan menguatkuasakan LOGO HALAL JAKIM pada beg makanan ayam komersial.

Bermula dari tarikh itu sampai ke jam wasap ini di tulis BELUM ADA LOGO HALAL DI BEG MAKANAN AYAM KOMERSIAL.

Ayam ini kita suap hari-hari kepada kita, emak kita, isteri kita, anak-anak kita, ustaz-ustaz kita...  

Apa yg saya nampak ialah ada proses kerosakan yang sedang berlaku dalam diri kita iaitu keras hati, sifat tamak haloba membiak, timbul penyakit pelik-pelik.

Saya bersyukur menemui kumpulan ini .

Saya bermula balik dari kursus 27hb Mac lalu, berhempas pulas  menjalankan usaha menggunakan segala sumber yg ada utk merealisasikan BSFL adalah PENGGANTI KEPADA SISA BABI YANG DIGUNAKAN SEKARANG.

Maafkan saya, terpaksa buka cerita ini demi melorongkan matlamat murni ilmu ini bagi faedah ummah. Terima kasih sifu kerana memberi ilmu sifu dan halalkan kepada saya.

Jika kita bergerak dalam skala besar, kita boleh mengubah industri. Jika bergerak dalam skala kecil, kita hanya mampu mengubah makanan keluarga kita.

Saya dah 16 tahun total stop makan ayam komersial semata-mata isu tepung protin dan residu antibiotik yang sangat menakutkan jika tuan-tuan sahabat mengetahuinya.

Ikhlas.
Dr. Saari 

Dip. animal health & production UPM
Doctor of Vetrinary Medicine UPM

Working experience:
1. Ayam Dinding - Perak
2. Perak Meat - Perak
3. TD Poultry - Trg
4. Murni Hatchery - Kel
5. Ayam Organik HPA - Perlis.
6. Sekarang mengasaskan pergerakan muamalat dalam kumpulan sedar ekonomi QC2U.COM
Tolong viralkan semoga lepas tanggungjawab kita 

#copypastewhatsapp

Read More

Qisah Syaitan & Seorang Pemuda

Qisah Syaitan & Seorang Pemuda
Seorang lelaki muda bangun di awal pagi untuk solat subuh di masjid. Dia berpakaian, berwuduk dan kemudiannya berjalan menuju ke masjid. Di pertengahan jalan lelaki itu terjatuh dan pakaiannya kotor. Dia bangkit sambil membersihkan bajunya, dan pulang ke rumah. Di rumah dia berganti baju, berwuduk kembali dan berjalan semula menuju ke masjid.

Dalam perjalanan ke masjid, dia terjatuh lagi di tempat yg sama! 

Dia sekali lagi bangkit lalu membersihkan dirinya dan kembali ke rumah. Dirumah dia berganti baju buat kedua kalinya, berwuduk dan berjalan lagi menuju ke masjid. 

Dalam perjalanan menuju ke masjid, dia bertemu seorang lelaki yang memegang lampu. Dia menyapa lalu lelaki itu menjawab "Saya melihat kamu jatuh 2 kali semasa berjalan menuju ke masjid, jadi saya bawakan lampu untuk menerangi jalan kamu." 

Lelaki muda itu mengucapkan terima kasih dan mereka berdua berjalan ke masjid. Saat sampai di masjid, lelaki muda itu mengajak teman barunya yang membawa lampu untuk masuk bersolat subuh bersamanya.

Lelaki tadi menolak. Berkali-kali diajak tetapi jawapannya tetap sama. 

Lelaki muda itu bertanya, kenapa menolak untuk masuk bersolat. Lelaki pembawa lampu tersebut menjawab "Aku adalah Syaitan"

Lelaki muda itu sungguh terkejut..! 
Syaitan menjelaskan ''Saya melihat kamu berjalan ke masjid dan sayalah yang membuat kamu terjatuh. Ketika kamu pulang ke rumah, membersihkan badan dan kembali ke masjid, Allah mengampunkan semua dosamu. Saya membuatmu jatuh kedua kalinya, dan itupun tidak membuatmu merubah fikiran tetapi tetap kembali ke masjid.Kerana itu, Allah mengampunkan dosa seluruh keluargamu. 

Saya KHUATIR jika saya membuatmu jatuh ketiga kalinya, mungkin Allah akan mengampunkan dosa seluruh penduduk desamu, jadi saya harus memastikan bahawa kamu tidak terjatuh lagi dan sampai di masjid dengan selamat."



Moral of the story: Semakin susah kita nak melakukan sesutau kebaikan, semakin banyak ganjaran yang akan Allah kurniakan kepada kita. Steady dan istiqamah :-)
Read More

Biz Jadi Rezeki

Biz Jadi Rezeki
Salah seorang Ustaz selebriti pesan kepada saya, "buat bisnes jangan lawan fitrah." Dah masuk 3 orang yang cakap demikian. Words dan ayat yang sama. 3 bulan ambil masa nak faham. Sebelum ni, orang pertama sekali yang kata adalah Abah.

Tahun lepas saya masih lagi layan PM sampai tengah malam. Terutama bila dah run FB Ads. Tiap kali Abah ketuk bilik mesti kata, "Tak tidur lagi? Pukul berapa dah ni. Sambung esok pagi."



Hingga Abah tetapkan rules, iphong letak tepi. Setiap malam pergi talaqqi. Adat orang bisnes online, handphone tu lekat sebab selalu terkejar-kejar jawab PM.

Peringkat awal, saya tak faham terma "bisnes biar ikut fitrah." Sibuk nak closed deal walau dah larut malam. Rupanya...

Abah nak ajar bagaimana tanpa jawab PM sampai lewat malam sekali pun rezeki tetap masuk dengan mudah. Kadang tak buat marketing, tup tup PM masuk dan closed deal.

After isyak stop layan PM. Abah suruh tidur awal bangun tahajud. Kerana kejayaan bukan diukur dari segi lewat mana kita tidur usahakan sesuatu, namun seawal mana kita bangun dan mengerjakan yang hak.

Masa awal-awal, kedegak tak mau dengar cakap. Last-last relakan faham dan buat, baru rasa sendiri bagaimana buat bisnes ikut fitrah.

Mungkin duit yang dapat tak banyak, namun ia lebih dari cukup dan berkat. Allah datangkan dari sudut anak-anak tak banyak kerenah serta urusan, fikiran dan hati lapang.

Kita ada masa pergi masjid, diri tenang dan gembira, belajar ilmu bisnes mudah faham hingga tergerak bertindak serta kita buat sikit je dalam bisnes, Allah beri melimpah.

Kita bukan bisnes dengan orang. Kita tengah berbisnes dengan Allah. Utamakan Dia dalam segala hal, yang lain tu jadi mudah. Insya Allah.

#copypastewhatsapp
Read More