Kenapa pulak tak boleh buka Facebook ni?!!

S
alam perkongsian Ahad. Pernah anda alami situasi ini? Anda on PC atau Laptop. Anda buka browser untuk layari Facebook. Tiba-tiba Facebook tak habis-habis loading atau ada mesej yang menghalang Facebook dari diakses. Anda cuba pula buka google.com, tiba-tiba google pun tak boleh loading...haruu.. Macam-macam dok fikir, kena virus ke, kena malware ke..arghhhh!...

Mungkin anda tak pernah alami lagi, tetapi sekiranya perkara ini berlaku kepada anda, jangan panik. Komputer anda masih sihat. Semua itu bukan gejala virus atau malware, tetapi kerana komputer anda memaparkan waktu dan tarikh yang tidak terkini. Katakanlah hari ini 13/11/2016 06:47 petang, tetapi komputer anda menunjukkan 12/05/2016 04:34 petang atau tarikh dan masa yang lain yang tidak bertepatan dengan masa dan tarikh semasa. 

Kebanyakan laman web telahpun dilengkapi sistem sekuriti untuk melakukan "checkup" masa dan tarikh pada komputer kita sebelum memuatkan atau loading isi kandungan website tersebut. Kenapa perlu ada fungsi ini?..jengjejeng... Jawapannya adalah untuk mengelakkan eksploitasi pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab ke atas komputer kita. Pernah dengar Y2K? Tanya pakcik google :p

Ok, itu masalahnya. Jadi, apa solusinya? 

Solusinya ialah kerana bateri 3V komputer anda telah pun kong! Bateri ini juga dikenali sebagai bateri CMOS yang berfungsi untuk menjaga masa, tarikh dan semua setting di dalam BIOS. (Pasal BIOS nanti kita cite lain kali ye). Ni bentuknya, macam duit syiling 20 sen.


Mungkin anda dah biasa tengok bateri macam ni kan? Maknanya semakin mudah untuk anda faham la.. :-) Bateri ini digunakan pada Desktop dan Laptop. Notebook pon sama. Standard bagi semua jenis PC menggunakan bateri 3Volt. 

Ni contoh kedudukan bateri 3Volt pada desktop;


Beginilah juga kedudukannya di dalam Laptop. Cuma, sesetengah jenama seperti Compaq dan Dell menggunakan bateri yang di'balut' dan disambungkan ke Motherboard menggunakan 2 atau 3 jalur wayar. 

Jadi, sekiranya PC anda menunjukkan simpton-simpton seperti yang telah disebutkan, periksalah dahulu PC anda sebelum menuduh virus sebagai puncanya :P



Kita membina hidup dengan apa yang yang kita dapat, tapi kita membina kehidupan dengan apa yang kita beri.

Pendapat