Kenapa pulak tak boleh buka Facebook ni?!!

Kenapa pulak tak boleh buka Facebook ni?!!
S
alam perkongsian Ahad. Pernah anda alami situasi ini? Anda on PC atau Laptop. Anda buka browser untuk layari Facebook. Tiba-tiba Facebook tak habis-habis loading atau ada mesej yang menghalang Facebook dari diakses. Anda cuba pula buka google.com, tiba-tiba google pun tak boleh loading...haruu.. Macam-macam dok fikir, kena virus ke, kena malware ke..arghhhh!...

Mungkin anda tak pernah alami lagi, tetapi sekiranya perkara ini berlaku kepada anda, jangan panik. Komputer anda masih sihat. Semua itu bukan gejala virus atau malware, tetapi kerana komputer anda memaparkan waktu dan tarikh yang tidak terkini. Katakanlah hari ini 13/11/2016 06:47 petang, tetapi komputer anda menunjukkan 12/05/2016 04:34 petang atau tarikh dan masa yang lain yang tidak bertepatan dengan masa dan tarikh semasa. 

Kebanyakan laman web telahpun dilengkapi sistem sekuriti untuk melakukan "checkup" masa dan tarikh pada komputer kita sebelum memuatkan atau loading isi kandungan website tersebut. Kenapa perlu ada fungsi ini?..jengjejeng... Jawapannya adalah untuk mengelakkan eksploitasi pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab ke atas komputer kita. Pernah dengar Y2K? Tanya pakcik google :p

Ok, itu masalahnya. Jadi, apa solusinya? 

Solusinya ialah kerana bateri 3V komputer anda telah pun kong! Bateri ini juga dikenali sebagai bateri CMOS yang berfungsi untuk menjaga masa, tarikh dan semua setting di dalam BIOS. (Pasal BIOS nanti kita cite lain kali ye). Ni bentuknya, macam duit syiling 20 sen.


Mungkin anda dah biasa tengok bateri macam ni kan? Maknanya semakin mudah untuk anda faham la.. :-) Bateri ini digunakan pada Desktop dan Laptop. Notebook pon sama. Standard bagi semua jenis PC menggunakan bateri 3Volt. 

Ni contoh kedudukan bateri 3Volt pada desktop;


Beginilah juga kedudukannya di dalam Laptop. Cuma, sesetengah jenama seperti Compaq dan Dell menggunakan bateri yang di'balut' dan disambungkan ke Motherboard menggunakan 2 atau 3 jalur wayar. 

Jadi, sekiranya PC anda menunjukkan simpton-simpton seperti yang telah disebutkan, periksalah dahulu PC anda sebelum menuduh virus sebagai puncanya :P


Read More

Cara Download Video Dari Youtube

Cara Download Video Dari Youtube
Assalamualaikum warahmatullah. Alhamdulillah, bertemu lagi untuk rungan Tips & Tricks. pada kali ini kita akan berkongsi mengenai cara yang paling mudah dan simple untuk mendownload video dari youtube. 

Sebagaimana yang kita tahu, youtube tidak membenarkan pengguna untuk mendownload video yang dihostkan oleh mereka. Pengguna hanya dibenarkan untuk "stream" sahaja secara online. 

Walaubagaimanapun, masih baru lagi, youtube telah memperkenalkan satu fungsi baru, iaitu "offline video". Fungsi ini membolehkan pengguna untuk mendownload video tersebut terlebih dahulu dan menontonya kemudian tanpa memerlukan sambungan internet. Best kan?

Tetapi, ada kontranya fungsi ini. Pengguna hanya boleh mendonload melalui aplikasi  youtube sekiranya menggunakan smartphone dan hanya melalui website youtube sekiranya menggunakan komputer. Maksudnya, video tersebut tidak boleh dikongsi melalui media yang lain seperti flash drive.

Jadi, saya akan kongsikan satu kaedah yang saya kira amat mudah untuk kita mendownload video dari youtube dan boleh dikongsikan sesuka hati dengan sesiapa sahaja! Bukan menggunakan youtube downloader atau aplikasi seumpamanya, tetapi dengan cara yang amat simple!!

Inilah yang saya maksudkan. Laman web ini menyediakan perkhidmatan mendownload video dari youtube secara percuma tanpa sebarang had (setakat ini la). Ada juga website lain yang menawarkan perkhidmatan seperti ini, tetapi kebanyakannya meletakkan syarat dan had. Sebagai contoh, hanya 500mb video sahaja untuk satu-satu masa, hanya 20 minit video sahaja untuk satu-satu masa dan mcam-macam lagi. Anda boleh google sendiri.

Baik, kita terus dengan langkah demi langkah yang sangat mudah seperti berikut:
Mudah kan? Ok, sleamat mencuba!!



PERTAMA 
 




KEDUA 




KETIGA


Tahniah, anda berjaya! :-)
Read More

5 Pesanan Untuk Renungan

5 Pesanan Untuk Renungan
 1. Jika engkau bertemu dengan orang yang LEBIH PANDAI, itulah waktu untuk engkau MENIMBA ILMU.

2. Jika engkau bertemu dengan orang yang SAMA PANDAI, itulah waktu untuk engkau BERKONGSI ILMU.

3. Jika engkau bertemu dengan orang yang KURANG PANDAI, itulah waktu untuk engkau MENYAMPAIKAN ILMU.

4. Jika engkau bertemu dengan orang yang banyak BICARA PERKARA AKHIRAT, itulah waktu engkau MUHASABAH DIRI.

5. Jika engkau bertemu dengan orang yang banyak BICARA PERKARA DUNIAWI, itulah waktu untuk engkau DIAM & BERLALU PERGI.
Read More

7 Sunnah Hebat!

7 Sunnah Hebat!
Dalam kehidupan sehari-hari ada kala kita mungkin telah melampaui batas. Imaginasi kotor, percakapan dan perbuatan yang tidak betul menjadikan kita selalunya semakin jauh dengan Allah SWT. Tetapi itulah kita manusia, tak lari dari kesilapan..dan mujurlah Allah selalu membuka pintu taubat kepada kita, agar dapat kita meneruskan perjalanan menuju akhirat dengan lebih berkat. Hendaknya kita sekurang-kurangnya selalu menjaga Tujuh Sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:

Pertama:
Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya. Pastinya doa mudah termakbul dan menjadikan kita semakin hampir dengan Allah.


Kedua:
Membaca Al-Qur’an sebelum terbit matahari, alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur’an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman. Paling tidak jika sesibuk manapun kita, bacalah ayat 3Qul, atau ayat qursi.

Ketiga:
Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke mesjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

Keempat:
Jaga solat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha. Yakinlah, kesan solat dhuha sangat dasyat dalam mendatangkan rezeki.

Kelima:
Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari. Percayalah, sedekah yang diberikan akan dibalas oleh Allah berlipat kali ganda.

Keenam:
Jaga wudhu' terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwu dhu'. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwudhu' senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah”.

Ketujuh:
Amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.

Andai kita mampu meluangkan masa seharian lamanya di Facebook, Blog & WhatsApp, untuk sebarkan mesej ini tak sampai beberapa saat pun.. Maka sebarkanlah, moga menjadi saham buat kita di akhirat nanti..
  
Kredit kepada:
Ustaz Don Danial

Read More