Tilam baby! :-)

Tilam baby! :-)
Sebenarnya entry ni dah lama, sebelum kelahiran anak pertamaku, Muhammad Irfan Al-Fateh. Ini adalah momen sewaktu aku dan isteri pergi mencari tilam untuk Irfan. Kalau tak silap, kedai ni kat Bandar Baru Bangi, dah lupa apa nama kedainya. Macam-macam jenis tilam ada. Kekabu, span, fiber..marketing yang sangat hebat :P

Aku sebenarnya tak kisah pun apa jenis material tilam tu, cuma isteriku, lama sungguh dia nak membuat pilihan :p Tapi aku percaya, pilihannya selalu tepat! Sebab kerajinannya membuat research sebelum nak beli apa-apa barang. Kalau baju dan tudungnya, selalu beli online. Tapi sampai part barangan untuk baby kami yang pertama ni, dia kata "lebih baik tengok sebelum beli". Aku percaya, kata hati seorang bakal ibu sangat tajam!

Banyak yang kami shopping kan sebelum kelahiran insan comel bernama Muhammad Irfan Al-Fateh. Rasanya hampir mencecah RM3000! Padahal barangan yang dibeli bukanlah barangan mahal atau high standard, biasa-biasa sahaja. Itulah hakikat hidup di kota metropolitan yang serba-serbi mahal. Yang paling sedih, ada GST..

Alhamdulillah, kami sempat menyempurkan semua keperluan sebelum Al-Fateh lahir kedunia ini. Terima kasih Ya Allah. Sesungguhnya, Engkau Maha Mencukupkan!
Read More

Nasihat yang menyebakkan..

Nasihat yang menyebakkan..
Sepasang suami isteri ditakdirkan Allah jumpa saya minta nasihat. Rupanya kedua-dua mereka ikuti fb saya. Si suami ada dengar ceramah di youtube. Isteri rajin baca fb.
Mereka ingin berpisah kerana sudah tidak mencintai lagi. Keduanya wajah orang hebat dan baik. Mereka ada anak 3 orang yang masih kecil. Setelah mendengar masalah mereka kerana kesuntukan masa. Saya beri beberapa nasihat. Takdir Allah dan rahmat Allah. mereka berpelukan dan menangis..
Saya tanya mereka dulu bercinta ke. Mereka bercinta semenjak muda lagi.
Cinta ini Allah yang bagi. Rasa cinta, sayang dan rindu Allah yang beri. Dialah pemilik cinta. Allah sayang kita dia beri nikmat rasa mencintai dan saling mencintai. Tapi cinta ini akan hilang jika kita tak kenal pemberi cinta. Allah tuhan yang sayang kita. Belajarlah kenal Allah dengan memujinya dan menghampirinya..
Kedua saya merayu abang dan kakak berilah masa membetulkan tujuan hidup ini. Hidup ini bukan hanya tunaikan apa yang kita nak dan apa yang kita suka. Hidup ini soalnya menunaikan apa yang Allah suka.  Habis hidup kita tanya apa kita mahu. Dulu bersama kerana suka. Sekarang bersama dan sedar perkahwinan ini ialah kita bertanggungjawab sehingga mmbawa isteri dan suami serta anak-anak melangkah dalam syurga. Cuba lihat atuk nenek kita yang tiada dan sudah pergi. Mereka pergi jumpa Allah. Kehidupan yang sebenarnya. Itulah kehidupan sebenarnya.  Sempurnakan tanggungjawab yang belum disempurnakan..bimbing anak-anak sehingga semua bersedia untuk mati dan jumpa Allah. Selepas tu nak berpisah berpisahlah..
Ketiga sentiasa ingat pasangan kita bukan milik kita. Tapi milik Allah. Mereka amanah  buat kita untuk disayangi dan dibimbing sehingga tersenyum memasuki syurga. Kenapa kita dengan orang tak kenal kita boleh maafkan, sayangi tapi dengan orang yang habiskan hidup dengan kita menjadi musuh..
Keempat perkahwinan ialah memberi dan memberi. Sibuk memberi kerana Allah. Bila kita memberi kita pasti akan menerima. Apa yang kita enggan beri pada orang lain mencerminkan apa yang kita enggan beri.
Kelima hidupkan rumah dengan amalan Ta'lim baca hadis Nabi saw. Baca Al-Quran dan bangun malam tahajud. Solat awal waktu berjemaah. Saling mendoakan dan menangis dalam doa buat orang yang kita sayang..
Kita ingin pasangan macam apa yang kita  nak. Cara hidup kita. Sebenarnya kita kena bawa pasangan dan anak-anak kepada kehidupan yang suci murni yang bawa kejayaan dunia dan akhirat yakni sunnah Nabi saw..ingin menziarahi Rasul saw dalam syurga..
Berlumba beri khidmat dalam rumahtangga. Biar saya susah. Jangan pasangan saya susah. Berebut-rebut uruskan anak-anak. Uruskan rumah tangga. Berebut basuh tandas. Berebut mandi anak-anak. Berebut basuh baju dan masak. Kerana yakin janji Allah pada orang yang berkhidmat. Jika seorang pelacur beri minum anjing menjadi asbab Allah ampunkan dan masukkannya dalam syurga. Bagaimana kita buat semua dan menyediakan kemudhan buat ahli keluarga dalam syurga.
Cinta ni mesti disemai dengan memberi masa bersama dan berdua-duaan serta rapatkan diri pada Allah. Doa mendoakan..
Maaf yer saya cakap ni abang dan kakak. Sudah-sudahlah bergaduh dan menyalahkan. Hidup ini singkat dan waktu membetulkan saya salah. Tak pernah menyesal nanti orang yang buat kebaikan. Tidak terlepas satu peluh, sakit, korban yang ikhlas kerana Allah..
Saya doakan abang kakak menjadi orang yang menyejukkan hati Rasulullah saw. Orang yang mengesat air mata dan darah Rasul saw. Semoga Allah beri bahagia buat abang dan kakak. Mereka berpelukan dan menangis. Terima kasih Allah. Saya tengah bersedih kerana tiba-tiba ingat Rasulullah saw dan ibu yang tercinta. Semua nasihat ini buat diri saya dan semua orang Islam yang lain

-ebit lew
Read More

Kisah tukang sapu..

Kisah tukang sapu..

Tazkirah : Kisah si Tukang sapu sampah by Ustaz Hanafiah Abdul Malek.

Ada seorang sahabat saya, dia seorang penyapu sampah di Dewan Badaraya Kuala Lumpur.
-mlm yg lepas kami bertemu.
-dia dtg ke rumah saya.
-dia seorang penyapu sampah tinggal dirumah Flat.
-rumah Flat di Sentul tuan²...Subhnaallah..
-apa kisah hidup dia ni?

-Dia pergi kerja sampai umur dekat nak 50 tahun tp masih kayuh basikal.
-kawan² dia yg kerja tempat yg sama ada kereta tp dia tak nak . Dia tetap naik basikal.
-tuan² apa yg berlaku?
-kawan dia ni sentiasa Hina dia.
-Satu bangunan Flat hina dia, kata kat dia macam².

-tp tuan² pd hari ini, anak 2 org Doktor & 2 org lg Arkitek.
-anak yg kerja doktor ni bg kat ayah tiap² bulan RM 2 ribu seorang. 2 anak orang anak jadi RM 4 ribu.
-dan anak yg kerja Arkitek pula seorang bg RM 1 ribu, 2 org RM 2 ribu.
-jumlah RM 6 ribu sebulan.

-Tuan² tau tak org yg sapu sampah kdg² hati dia lebih Mulia drpd kita semua.
-lebih mulia dari saya.
-dia hanya sapu sampah...Allahuakhabar...
-tapi hati dia Mulia.
-tuan² dgn RM 6 ribu, tuan² tau tak apa yg dia buat?
-agak² lah apa yg dia buat?
-dia SEDEKAHKAN pd kawan² yg kerja sama tempat yg budak² baru ni yg ada masalah bayar sewa ruma, dia tolong sewakan.
-tolong bayar duit deposit rumah.
-cuma dia pesan, Jangan Tinggal Solat, jangan claim overtime lebih, jangan ada komisen ataupun rasuah.

-tuan² satu hari nanti saya cerita, tuan² tak berapa nak percaya.
-satu hari nanti kalau tuan² jumpa dia, saya bawa sembang dgn dia.
-org yg bercakap ni dia akan bercakap di hati.
"Ustaz, harta bukan milik kita ustaz."
-anak dia baru belikan dia BMW yg latest punya, 320i. Allahuakhbar.
-tp dia kata : " ustaz , drpd naik BMW ..saya ada sifat SOMBONG, BONGKAK, RIAK. Saya lebih selesa naik basikal ustaz."
"Basikal saya tak pernah putus rantai, tak pernah pancit tayar, botak ja tukar."
-apa maknanya? Maknanya itu BERKAT.
-anak dia tak pernah sakit tuan².
-kita ni? Gaji RM 10 ribu tapi tak bayar zakat.
-zakat pendapatan pun tak nak! Zakat simpanan pun tak nak! Zakat harta pun tak nak! Ohh...semua tak nak! Zakat perniagaan pun tak nak bayar!
-bab kata org cina "suai maa" kejap² anak sakit, kejap² kamu sakit..mcm² masalah.

Read More

Harga kereta mahal??

Harga kereta mahal??

Di Australia, sebuah rumah yang sederhana bernilai A$660,000, manakala sebuah Honda Civic berharga A$30,000. Ini bermakna sebuah rumah sederhana di Australia boleh membeli 22 Honda Civics, berbanding sebuah rumah sederhana di malaysia berharga RM250,000 yang harganya hanya boleh membeli dua buah Honda model yang sama. Rumah kita tidaklah murah tetapi  kereta di Malaysia adalah terlalu mahal.

Sebuah rumah di United States dan United Kingdom. boleh membeli 12 dan 16 Honda Civics, masih murah berbanding Malaysia. Belum lagi termasuk kos-kos bersama sebuah kereta, insuran, repair, tol, minyak, parking dan lain-lain.

Our cars are so expensive that the rakyat, especially the younger generation, are forced to put off buying a home until they can afford it. In the meantime, that “wait” causes house prices to appreciate, thus making it even more unaffordable for these people to own a home. This vicious cycle will continue until the government has a permanent solution to address both public transportation and affordable housing.

- Hasil Kajian dari Alan Tong yang disiarkan di akhbar Thestar.-

Tentunya, pihak berwajib perlu dengan lebih teliti menilai kembali polisi harga kereta di Malaysia. Juga sejauh mana polisi, kepentingan mempertahankan kereta nasional yang menjadi antara sebab tingginya harga kereta lain, sama ada keadaan ini masih relevan sedangkan ia semakin menyukarkan majoriti rakyat.

Read More

Tun M...

Tun M...

1. Dia lah yang menggerakkan negara Islam yang lain untuk membantu Bosnia Herzegovina ketika umat Islam disana disembelih oleh pengganas Serbia.

2. Dia juga lah yang menghantar ratusan komando Malaysia yang dibawa masuk secara sulit ke Bosnia untuk membantu saudara seIslam kita ketika era pencerobohan dan pembunuhan beramai-ramai umat Islam di Bosnia ketika itu. “Kalau negara Arab ini tidak datang membantu, kita hantar sahaja askar kita,” - Tun Mahathir.

3. Dia jugalah berpakat dengan kerajaan Sultan Brunei menyediakan jumlah dana yang berjuta dollar untuk membeli senjata dan peluru anti kereta kebal untuk tentera Islam di Bosnia.

4. Dialah yang pernah menangis ketika melawat Bunker yang menjadi pejabat Yasser Arafat di Palestin.

5. Dia jugalah pemimpin Islam yg Yasser Arafat hubungi meminta bantuan dan pertolongan ketika diserang oleh rejim zionis.

6. Dia juga lah yang mempertaruhkan nyawa isterinya,Tun Dr Siti Hasmah menaiki pesawat ke Baghdad membawa bantuan kemanusiaan kepada umat Islam demi untuk melepaskan sekatan Amerika Syarikat.

7. Dialah yang digelar Maha Firaun dan dia jugalah yang lantang mengutuk kekejaman Yakjuj Makjuj / Zionis ke atas umat Islam serta mempertahankan Islam dimata dunia.

8. Dialah yang berusaha keras, tak hanya duduk berdoa tanpa berbuat apa2.

9. Dialah yang ketika saudara Islam yang berlainan parti mendoakan kecelakaan untuknya. Tapi dia diizin oleh Allah SWT masuk ke dalam KAABAH. Malah beliau kini dianggap sebagai seorang pemimpin dunia yang berjaya meskipun memimpin sebuah negara yang kecil.

Beliau bukan hanya berjaya Memerdekakan negaranya dari semua segi, tetapi berusaha memerdekakan negara-negara lain dari belenggu falsafah pembangunan yang dijana dari barat yang jelas muflis idealistiknya..
Bila berbicara soal Tun M, sudah pasti sebak dan berlinang air mata kerana jasa yang dicurahkannya sudah pasti tidak dapat dibalas.

Dialah..

TUN DR MAHATHIR BIN MOHAMAD, MANTAN PERDANA MENTERI MALAYSIA dan manusia yang dihormati UMAT ISLAM dan PEMIMPIN ISLAM seluruh dunia.Terima Kasih Tun , keranamu kini kami generasi pewaris menikmati hasilnya.

Read More