Veve mandi!


Rasanya dah hampir 2 bulan aku tak basuh kete. Teruk sangat dah rupa habuk yang bersemadi penuh gah di seluruh badan kereta aku tu. Veve, panggilan manja bagi proton preve silver aku. Kereta pertama sejak aku berkahwin dengan gadis pilihan hatiku, nurdiyana :-)
Kami beli kereta tu sebulan sebelum berkahwin. Niat dihati tak nak meminjam kereta walaupun baba dah offer untuk guna proton saga blm. Saga tersebut merupakan kereta yang aku gunakan sewaktu belajar di KUIS dulu. Sekarang, kereta tersebut telah diwariskan kepada adik-adik untuk tujuan belajar.

Alhamdulillah, aku berpuas hati kerana aku dapat jaga saga blm tu sebaik mungkin. Strut bar, volt stabilizer, tayar good year, lampu LED, servis on time, polish sebulan sekali, semua tu aku jaga. Alhamdulillah, kereta tu tak nampak macam berumur 6 tahun walaupun hakikatnya dah 6 tahun. Aku mula memandu kerata tu sejak dari kusyennya masih berplastik!
.
Sekarang, aku jaga veve pulak. Dengan kapasiti eniin1.6, veve memang lebih berkuasa untuk long term driving. Mungkon kerana isteriku yang comel tu orang melaka, perlu drive 100km++ utk balik Melaka, jadi Allaha bagi veve no :-) Terima kasih Ya Allah :-)
.
Sedang di lap. Aku saja basuh body luar tanpa vakum sebelah dalam. Bukan apa, kat dalam tu penih dengan buku-buku sekolah yang aku tak bape rajin nak angkut bawa naik ke rumah. Walaupun rumah ada lif, tapi aras 8!


.
Ada masa sket lagi ni sebelum mentari nak menyorok, boleh la polish :-) ok guys, nak gi polish kete jap :-)

Kita membina hidup dengan apa yang yang kita dapat, tapi kita membina kehidupan dengan apa yang kita beri.

Pendapat