Iriz laju sangat!


Alhamdulillah, tahniah kepada proton di atas penghasilan model terbarunya, iriz! Dah tahniah juga kepada adik iparku, mimi, kerana dah beli dan guna kereta nasioanl negara :-)

Kalau tgk dari segi design, memang cukup compact! Satu pengalaman baru dapat memandu iriz. Stereng yang lebih style. Seat ala-ala sport yang 'memegang' sisi kiri dan kanan badan ketika memandu. Kalau nk dibandingkan dengan preve, gear stick iriz lebih kemas dan tegap. Kereta kompak dengan gaya moden. Tayar dengan saiz 15 inci juga menyerlahkan lagi kekompekannya. Ada ke istilah 'kekompekan' ? Ntah, ada la kot :p
Jenguk kat engine bay pulak, sistem pengambilan udara atau air intake lebih mantap daripada preve. Design top cover air intake juga berlainan sudah. Boot belakang menggunakan butang untuk dibuka, mcm kereta-kereta terkini sekarang. 

Display di bahagian meter juga lebih kecik dan 'comel' berbanding preve. Fungsinya masih sama dengan tambahan satu fungsi lagi, service reminder. Fungsi tu aku suka, tapi tak ada pada preve :-( Mungkin boleh boleh kot tambah, macam software je tu..hehe Mana la tau boleh tukar jadi android ke..hehe :P

Sesuatu yang tak dijngka, moulder, berupa sekeping getah panjang gang dipasang dibahagian bumbung di sebelah pemandu, tercabut! Syukurlah sebelah sahaja yang tercabut, sebelah lagi masih melekat. Tapi Alhamdulillah, masih di dalam jaminan, dapat diganti secara percuma! Untuk rekod, iriz dibekalkan dengan 5 tahun jaminan dari proton! Bagi aku, itu sesuatu yang berbaloi.

Apa-apa pun, aku masih bangga sebab menyokong industri automotif negara! Biarlah apa orang nak kata, aku sayang tanah airku ini.. :-)

Kita membina hidup dengan apa yang yang kita dapat, tapi kita membina kehidupan dengan apa yang kita beri.

Pendapat