Imigresen lagi!


Semalam punya cerita belum berakhir. Alhamdulillah, kes double overstay semalam berakhir dengan selamat tanpa denda yang berat..syukur.. Untuk pengetahuan semua, 2 kali oberstay berturut-turut bagi sesuatu visa akan dikenakan denda minimun RM3100 walaupun hanya satu hari!
2 passport yang overstay tu asalnya diuruskan oleh seorang runner yang dilantik oleh pihak sekolah. Tapi ntah apa jadinya, dia tak renew sampai overstay 2 kali. Aku la yang kena setelkan. Part paling best, tiada claim minyak kete untuk aku sebb duit claim runner tu dah amik. Aku tak sanggup nak minta lagi kat parent dua pelajar tu. Alhamdulillah, mungkin kerana Allah letakkan rasa sayang aku pada sekolah, jadi aku pun tak kisah. Aku yakin, Allah ada perancangan yang lebih baik :-)


.
Hari ni aku ke imigresen lagi dalam cuaca jerebu yang makin menebal ni. Jam 8 pagi aku dah terpacak kat tingkat 3 ni dengan harapan boleh siap awal, balik awal. Beberapa minit lepas aku submit, tetibe no giliran aku dipanggil semula. Katanya ada borang hilang. Dah la pegawai tu layan aku tanpa senyuman, siap tinggi rendah nada suara lagi..hilang mood aku pagi ni..
.
Aku diamkan aje. Lantak la korang, cari balik borang tu. Aki baru je submot minggu lepas, takkan dah hilang kot. Untuk rekod, kes borang hilang ni memang selalu terjadi kat imigresen. Tatau la kenapa..
Beberapa minit yang lalu, no giliran aku dipanggil lagi. Kali ni untuk pembayaran. Terkejut beruk aku bila akauntan tu kata sekeping je passport..mendengua dalam hati..sabarlah duhai hati.. Ni petanda yg tk bape nak baik sebab kalau jadi macam ni, maknanya lambat la nak siap :p
.
Jam dah pukul 11.30 pagi, perut aku dah nyanyi lagu kamikaze ni, lapaq! Nk gi makan takot no giliran kena panggil. Tahan dulu la. Ni la kehidupan kalau jadi seorang runner... :p
.
Sekian, terus menahan lapar!

Kita membina hidup dengan apa yang yang kita dapat, tapi kita membina kehidupan dengan apa yang kita beri.

Pendapat