HID 4300K


Alhamdullillah, sampai jugak akhirnya barang ni. Seminggu menunggu, sabo je la. Aku beli dari lelong.my. HID ni jenis OEM, jadi tak bape mahal sangat, boleh tahan la..hahaha :p Kalau pengguna preve, pasti dah biasa dengan fenomena mentol headlamp terbakor. 5-6 bulan sekali mesti terbakor. Dah kenapa? Aku pon tak tahu.

Kata foreman proton, voltage preve tak stabil. Bila ditanya solusi, jawapannya tak da solusi. Kita yg memandu ni jadi fenin :p Sepatutnya kena la terus research cari solution..ini tidak, hanya membiarkan pengguna terkial-kial pulak..
Voltage stabilizer dah lama aku pasang, tapi still tebako jugak mentol lampu depan tu. Klakor! Mungkin kene pasang voltage stabilizer yang berkapasiti 2-3 farad kot :p Pasal HID, mamang terasa keterangan dan kejelasan penglihatan pada waktu malam. Di sebabkan low beam preve menggunakan projector lens, jadi cahayanya tudak menyilaukan orang depan. Kalau kereta yang tak guna projector lens, maka pemandu tersebut akan disumpah seranah oleh pemandu yang berada di hadapannya, nasib ko la!

Aku nak cite apa yang menarik pasal HID ni;

1) Jimat kuasa berbanding mentol biasa. HID menggunakan 35watt berbanding mentol biasa yang menggunakan 55watt.

2) Jangka hayat mentolnya 5 kali lebih lama daripada mentol biasa memandang HID tidak menggunakan filamen sebagai terasnya.

3) Memerlukan ballast sebagai power converter. Dikatakan, ballast AC ke DC lebih tahan lama berbanding DC ke DC. Masih tak tau kebenarannya.

4) Ruang pancaran cahaya yang lebih luas dan terang.

Teringat masa pergi pusat servis sebb mentol terbakar buat kali pertama, aku tanya boleh tak pakai HID, advisor tu kata tak boleh, nanti sistem wiring preve akan short. Aku dah rasa kelakar, tapi aku tahankan aje untuk tak ketawa. 



Kadang-kadang marketingnya sengal. Bukan short, tp sebb dia nak pengguna preve slalu tukar lampu, untung kedai dia. Mengarut sungguh jawapan short tu. Celah mana pulak boleh short. Preve kereta global kot..

Ok lah, setakat ni saja. Terdetik di hati, benarlah kata Allah, "tidak sama diantara orang yang mengetahui dan orang yang tidak mengetahui"...


Kita membina hidup dengan apa yang yang kita dapat, tapi kita membina kehidupan dengan apa yang kita beri.

Pendapat