Graduated!


Malam ini sungguh syahdu...dingin lembut malam gelap, mungkin kerana musim tengkujuh barangkali. Aku sendirian melayan facebook setelah 'lenguh' biji mata dok buat web tadi. Mylovelywife dah lama diulit mimpi, almaklumla..dah pukul 2:27 pagi!

Terjumpa gambar ni masa dok scrol facebook tadi:

Ni gambar masa konvo di Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS), 10.09.2013. Aku dan isteri dalam jurusan yang sama, Ijazah Syariah & Undang-undang. Jadi, kami graduate pun sama-sama :-)

Satu aku nak kongsikan, peristiwa yang berlaku sewaktu hari konvokesyen. Aku bukan jenis yg suka ingat sangat event-event cenggini. Tapi kali ni memang aku ingat sampai bila-bila! Kami beli baju sama-sama untuk konvo, bertemakan warna coklat pekat. Memang smart, he2 :P Persiapan juga boleh dikatakan rapi, first time konvo la katakan :P Masa di Mesir dulu tak sempat nak konvo :p

Tapi sebelum tu, aku nak cite sket pasal liku-liku perjalanan Ijazah aku. Aku masuk KUIS tahun 2008. Masa tu syarat untuk dapat Dekan@Dean List CGPA 3.5. Dengan semangat yang tinggi dan keazaman yang padu, aku target aku nak dapat dekan pada akhir semester nanti! Aku nak tebus ketidakberjayaan aku sewaktu di bumi Anbia dulu. Masa berlalu dan terus berlalu. Sunnah alam, langit tidak selalunya cerah...masa sem 3, CGPA aku drop, tinggal cukup2 nak puas hati, 3.10. Seyesly aku frust jugak time tu :-( 

I do the math, dalam perkiraan aku, aku masih boleh cover pointer tu untuk dapat dekan masa last sem nanti, 3.5! Aku pulun habis-habisan. Tup2, masa sem 7, kerajaan mengeluarkan kenyataan bahawa mana-mana pelajar yang dapat keputusan Ijazah Kelas Pertama akan dikecualikan daripada membayar PTPTN. Lagi la aku bersemangat! Tapi dengan tiba-tiba jugak, KUIS dengan sangat sengal bengal menaikkan Dean List kepada 3.75! (sengal bengal tu penanda wacana je ye :p) Yang paling menyenakkan perot, kenaikan itu juga berkuat kuasa pada semua student secara serentak!! 

Allah saja yang tahu betapa harapan dan perkiraaan aku selama ini utnuk target 3.5 menemui jalan berbatu yang tak berturap dan berlopak-lopak. Hidup tetap diteruskan...aku cuba hingga titisan dakwat pen terkahir waktu exam last sem...sungguh-sungguh aku usahakan...

Sebelum result nk keluar, aku ada cakap dengan mylovelywife "kalau abg tak dapat dekan 3.75 ke atas, abg tak nak konvo". Merajuk juga la mylovelywife...hehe :p Akhirnya keputusan keluar...3.60..Alhamdulillah, walaupun tak dekan. Aku senyum...dan terus senyum...kita hanyalah Hamba..Allah lebih mengetahui segala hikmah yang tersirat..

Berbalik pada cite kat atas tadi, masa pagi hari konvokesyen, sampai je kat KUIS, sambil jalan kaki nak menuju ke Pust Konvensyen KUIS (PKK), baru tersedar yang tali leher tak bawak. Kelam kabut tepon kengkawan cari tali leher. Tapi tak de jugak. Mylovely wife dan muncung dah, get ready to merajuk :p Aku minta mylovelywife masuk dalam perbarisan dulu. Aku terus ke asrama, cari sape2 yang ada tali leher, nak pinjam. Sangat sedih, tak ade!!

Aku tarik sebuah kerusi di bawah kanopi di luar PKK untuk duduk. Merenung skirn LCD 50 inci yang menayangkan upacara penganugerahan sijil kepada pelajar yang layak. Lama aku tatap..tunggu giliran mylovelywife naik pentas :-) Akhirnya selesai. Tengah dok tersengguk-sengguk, tetibe ada orang lempar baju konvo atas peha, terkezut i! Rupanya...mylovelywife dah majok tahap gaban..so..dengan penuh gentleman aku pujuk la..he2

Kitorang pusing-pusing satu KUIS sambil bergambar kenangan. Salah satunya gambar yang kat atas ni la :p Alhamdulillah...mukanya kembali ceria, hihihi :p

Sesuatu yang agak buat aku rasa bersalah sampai skrang, walaupun aku tak bape nak amik tahu, disebabkan aku tak naik pentas, giliran sebutan nama jadi tak betol. Orang lain yang dipanggil, orang lain yang naik. Hanya kerana missed aku tak naik. Kengkawan, aku mintak maaf kalau sungguh salah aku. Bukan aku minta, tapi aku kecewa sket..hehehe :p Patotnya check la sape yg ada dalam barisan dulu kan...urusetia oh urusetia...adoyai...

Ok, sampai di sini saja..hanya imbauan yang tak bape best utk diimbau :p Tido time. Eh, korang tau tak, Nabi suka sangat dengan solat witir. Sehinggakan Nabi kata, kalau malas sangat pun, buatlah satu rakaat untuk menutup tirai malam. Assalamualaikum ;-)

Kita membina hidup dengan apa yang yang kita dapat, tapi kita membina kehidupan dengan apa yang kita beri.

Pendapat