Graduated!

Graduated!

Malam ini sungguh syahdu...dingin lembut malam gelap, mungkin kerana musim tengkujuh barangkali. Aku sendirian melayan facebook setelah 'lenguh' biji mata dok buat web tadi. Mylovelywife dah lama diulit mimpi, almaklumla..dah pukul 2:27 pagi!

Terjumpa gambar ni masa dok scrol facebook tadi:

Ni gambar masa konvo di Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS), 10.09.2013. Aku dan isteri dalam jurusan yang sama, Ijazah Syariah & Undang-undang. Jadi, kami graduate pun sama-sama :-)

Satu aku nak kongsikan, peristiwa yang berlaku sewaktu hari konvokesyen. Aku bukan jenis yg suka ingat sangat event-event cenggini. Tapi kali ni memang aku ingat sampai bila-bila! Kami beli baju sama-sama untuk konvo, bertemakan warna coklat pekat. Memang smart, he2 :P Persiapan juga boleh dikatakan rapi, first time konvo la katakan :P Masa di Mesir dulu tak sempat nak konvo :p

Tapi sebelum tu, aku nak cite sket pasal liku-liku perjalanan Ijazah aku. Aku masuk KUIS tahun 2008. Masa tu syarat untuk dapat Dekan@Dean List CGPA 3.5. Dengan semangat yang tinggi dan keazaman yang padu, aku target aku nak dapat dekan pada akhir semester nanti! Aku nak tebus ketidakberjayaan aku sewaktu di bumi Anbia dulu. Masa berlalu dan terus berlalu. Sunnah alam, langit tidak selalunya cerah...masa sem 3, CGPA aku drop, tinggal cukup2 nak puas hati, 3.10. Seyesly aku frust jugak time tu :-( 

I do the math, dalam perkiraan aku, aku masih boleh cover pointer tu untuk dapat dekan masa last sem nanti, 3.5! Aku pulun habis-habisan. Tup2, masa sem 7, kerajaan mengeluarkan kenyataan bahawa mana-mana pelajar yang dapat keputusan Ijazah Kelas Pertama akan dikecualikan daripada membayar PTPTN. Lagi la aku bersemangat! Tapi dengan tiba-tiba jugak, KUIS dengan sangat sengal bengal menaikkan Dean List kepada 3.75! (sengal bengal tu penanda wacana je ye :p) Yang paling menyenakkan perot, kenaikan itu juga berkuat kuasa pada semua student secara serentak!! 

Allah saja yang tahu betapa harapan dan perkiraaan aku selama ini utnuk target 3.5 menemui jalan berbatu yang tak berturap dan berlopak-lopak. Hidup tetap diteruskan...aku cuba hingga titisan dakwat pen terkahir waktu exam last sem...sungguh-sungguh aku usahakan...

Sebelum result nk keluar, aku ada cakap dengan mylovelywife "kalau abg tak dapat dekan 3.75 ke atas, abg tak nak konvo". Merajuk juga la mylovelywife...hehe :p Akhirnya keputusan keluar...3.60..Alhamdulillah, walaupun tak dekan. Aku senyum...dan terus senyum...kita hanyalah Hamba..Allah lebih mengetahui segala hikmah yang tersirat..

Berbalik pada cite kat atas tadi, masa pagi hari konvokesyen, sampai je kat KUIS, sambil jalan kaki nak menuju ke Pust Konvensyen KUIS (PKK), baru tersedar yang tali leher tak bawak. Kelam kabut tepon kengkawan cari tali leher. Tapi tak de jugak. Mylovely wife dan muncung dah, get ready to merajuk :p Aku minta mylovelywife masuk dalam perbarisan dulu. Aku terus ke asrama, cari sape2 yang ada tali leher, nak pinjam. Sangat sedih, tak ade!!

Aku tarik sebuah kerusi di bawah kanopi di luar PKK untuk duduk. Merenung skirn LCD 50 inci yang menayangkan upacara penganugerahan sijil kepada pelajar yang layak. Lama aku tatap..tunggu giliran mylovelywife naik pentas :-) Akhirnya selesai. Tengah dok tersengguk-sengguk, tetibe ada orang lempar baju konvo atas peha, terkezut i! Rupanya...mylovelywife dah majok tahap gaban..so..dengan penuh gentleman aku pujuk la..he2

Kitorang pusing-pusing satu KUIS sambil bergambar kenangan. Salah satunya gambar yang kat atas ni la :p Alhamdulillah...mukanya kembali ceria, hihihi :p

Sesuatu yang agak buat aku rasa bersalah sampai skrang, walaupun aku tak bape nak amik tahu, disebabkan aku tak naik pentas, giliran sebutan nama jadi tak betol. Orang lain yang dipanggil, orang lain yang naik. Hanya kerana missed aku tak naik. Kengkawan, aku mintak maaf kalau sungguh salah aku. Bukan aku minta, tapi aku kecewa sket..hehehe :p Patotnya check la sape yg ada dalam barisan dulu kan...urusetia oh urusetia...adoyai...

Ok, sampai di sini saja..hanya imbauan yang tak bape best utk diimbau :p Tido time. Eh, korang tau tak, Nabi suka sangat dengan solat witir. Sehinggakan Nabi kata, kalau malas sangat pun, buatlah satu rakaat untuk menutup tirai malam. Assalamualaikum ;-)
Read More

Anugerah Nasyid IKIMfm

Anugerah Nasyid IKIMfm

Waktu tengah drive pagi tadi, terdengar iklan promo kat radio Ikim pasal Anugerah Nasyid IKIMfm. Kali ni, anugerah tersebut akan di adakan di PICC, Putrajaya pada 10 Januari 2015. Alhamdulillah, industri nasyid tanah air masih terbela sebagai sebuah hiburan alternatif Islamik.
Majlis pelancaran Anugerah Nasyid IKIMfm *Besaq sungguh watermark dia :p




Berita penuh yang di copy paste dari web rasmi Anugerah Nasyid IKIMfm:


Kuala Lumpur, 15 Oktober – Sepuluh tahun lalu nama Radio Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIMfm) meniti di bibir peminat industri nasyid tanah air atas kejayaannya menganjurkan Anugerah Carta Nasyid IKIMfm yang secara tidak langsung telah melonjakkan nama stesen itu di kalangan peminat lagu-lagu nasyid di negara ini.

Kali ini IKIMfm sekali lagi bakal menganjurkan acara yang sama dengan nama baru Anugerah Nasyid IKIMfm (ANI) yang dijangka berlangsung di Pusat Konvesyen Putrajaya (PICC) pada hari Sabtu 10 Januari 2015 bermula seawal 9 malam.

ani-14-article-imgPenganjuran anugerah itu dilihat sebagai satu usaha IKIMfm memberi ruang kepada penggiat industri nasyid membuktikan kemampuan mereka dalam mencipta, menulis dan menonjolkan bakat dalam persembahan lagu-lagu nasyid yang dipertandingkan. Pengarah Pusat Media, Dr. Nik Roskiman Abdul Samad berkata penganjuran kali ini diharapkan akan dapat memartabatkan industri nasyid tanahair yang akhir-akhir ini dilihat sedikit suram.

“Kami mendapat reaksi positif di kalangan artis dan peminat nasyid susulan dari cadangan awal penganjuran program ini memandangkan IKIMfmlah satu-satunya radio bercirikan dakwah Islam yang beroperasi 24 jam. Jika IKIMfm tidak menjuarai mengiktiraf penggiat industri nasyid ini, mungkin tiada pihak yang akan melakukannya”, kata Nik Roskiman. Acara berprestij ini akan disiarkan  secara langsung di stesen televisyen al-Hijrah, tvikim (http://tvikim.my) dan radio IKIMfm sendiri bermula jam 8.45 malam, insya Allah.

 Pada Sidang Media semalam, sebanyak 30 buah lagu telah terpilih untuk disenarai pendek ke peringkat saringan yang akan dinilai oleh Juri Profesional untuk memilih 10 lagu-lagu terbaik dibawa ke malam kemuncak, Malam Anugerah pada 10 Januari itu nanti. Lagu-lagu tersebut ialah:

Pemilihan 30 lagu-lagu ini adalah berdasarkan kedudukan mereka dalam rancangan Carta IKIMfm yang bersiaran setiap Ahad jam 10 pagi hingga 12 tengahari yang diterbitkan oleh Dj Mohd. Erwan Johari.

Menurut Dr. Nik Roskiman selaku Penasihat ANI, Malam Anugerah ini turut mendapat penajaan dan kerjasama dari pelbagai pihak seperti PICC, Tv alHijrah, Nasyeed.com dan ramai lagi. Kepada pihak yang ingin menaja samada berbentuk kewangan mahupun barangan bolehlah menghubungi En Azronnizam, (013-374 4113).

Maklumat lanjut boleh diperolehi di SINI

p/s: Cuba dengar lagu 'Dalam Sujud Cintaku'...syahdu..

p/s: Kita hidup dengan apa yang kita dapat, tetapi kita membina kehidupan dengan apa yang kita beri ;-)
Read More