Cbox untuk blogger

Baru lepas ber"blogwalking" sambil meninggalkan jejak2..he2 :p Seperkara yang aku prasan, ada ramai blogger yang gune cbox utk chat pada blog, tapi setting width tak serasi dengan frame blog. Jadi, aku nk wat tutorial ringkas camner nak setting width pada script cbox utk serasikan dengan frame blog. Yang aku maksudkan dengan tak serasi adalah macam ni:
Dan akan di setting untuk jadi macam ni:




Ok, secara surfacenya, cbox ni adalah servis yang disediakan oleh web cbox.ws Free servisnya. Ada juga yang berbayar. Ikut kemampuan korang la. Boleh klik kat web tu dan register for free.Cara nak daftar tu sempoi je, korang follow je arahan yang web tu bagi sampai lebam(selesai) :p 

Cara nak setting, meh nak share. Mudah saja. Korang mesti dah letak script cbox kat dalam widget blog korang kan? jadi...bukak balik widget tu. Cuba baca kod-kod tu. Koda asal yang diberikan akan berupa cenggini:


Tengok pada highlight merah tu, tu adalahh pixel asal daripada cbox untuk script cbox anda. Korang perlu tukarkan saiz tersebut supaya serasi mengikut saiz frame blog tempat korang akan letakkan cbox tu nanti. Dalam tutorial ni, frame blog aku adalah 300pixel width. Jadi, aku kena tukar jadi cenggini:


SIap! Jangan lupa klik SAVE :-) Kalau korang tak tahu saiz frame blog korang, guna kaedah cuba2. Mula2 tukarkan jadi 210, pastu save. Tengok fit ke tak. Kalau tak fit lagi, besarkan skit, jadi 220, pastu save. Tengok fit kr tak. Begitulah seterusnya sampai fit ye... :-)

p/s: "kita hidup dengan apa yang kita dapat, tapi kita membina kehidupan dengan apa yang kita beri"





Kita membina hidup dengan apa yang yang kita dapat, tapi kita membina kehidupan dengan apa yang kita beri.

Pendapat