Ubuntu: Open Source Operating System (OS)

Pernah dengar Ubuntu? Pernah guna Ubuntu OS? Hari ni saya nak kongsi sket pasal Ubuntu ni. Secara mudahnya, Ubuntu ni hampir nak sama macam Windows. Dalam dunia Windows, banyak variasi yang dah kita jumpa. Contoh Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows 7 dan terkini Windows 8. Ini adalah variasi yang biasa kita jumpa. Banyk lagi windows yang tak berapa popular didengari tapi popular digunakan, contohnya Windows Embedded yang digunakan pada mesin ATM. Mungkin kita tgk skrin kat mesin ATM tu simple je, tapi sebenarnya menggunakan Windows :-) Kalau korang dapat tak mesin ATM yang rosak, mungkin orang dapat tgk logo Windows kat skrin mesin ATM tu :-)
 
Ok, berbalik pada Ubuntu, apa yang membezakannya dengan Windows ialah tahap "keterbukaannya" atau dalam dunia internet disebut "Open Source". Open Source secara amnya bermaksud:
Dengan kata lain, kod sumber kepada perisian ini bebas untuk diubah dan digunakan oleh sesiapa dan untuk pelbagai tujuan. Berbeza dengan Windows, kebanyakkan produknya "dilesenkan". Sebab tu la setiap kali kita nak install Windows, kena masukkan "serial number". Dan serial number tu pula perlu dibeli. Kebiasaannya serial number dibekalkan sewaktu kita membeli sesuatu perisian. Ubuntu disebarkan secara percuma di web rasminya www.ubuntu.com
 
Ubuntu Operating System (OS) tersebut berkapasiti kurang 1GB dan didatangkan dalam 2 versi, 32 bit dan 64 bit. Juga disediakan versi 64 bit untuk Macintosh. Versi Ubuntu terkini sewaktu artikel ini ditaip ialah 14.04 LTS (Long Term Support). LTS untuk versi ini akan diteruskan sehingga April 2019. Ubuntu boleh diupdate melalui console update yang telah terbina di dalamnya, Update Manager:
 

Perlu difahami bahawa software di dalam Ubuntu adalah berlainan dengan Windows. Seperti office yang menggunakan Open Office. Open Office mempunyai fungsi yang agak berlainan sedikit dengan Microsoft Office keluaran Windows. Sedikit masa diperlukan untuk membiasakan kita menggunakannya.

















Pernah menjadi isu di media internet suatu ketika dulu, seseorang yang berkepentingan dalam Ubuntu mengeluarkan kenyataan bahawa mereka akan terus membangunkan dan mempromosikan Ubuntu sebagai Open Source Operating System untuk memboikot monopoli Windows terhadap Pasaran OS. Katanya lagi, perisian adalah sesuatu yang perlu dirasai oleh semua orang secara percuma. 

Mengikut perkembangan Ubuntu sehingga sekarang, Ubuntu boleh dikatakan berjaya dengan misi dan visinya itu. Sehingga sekarang, dapat dilihat Ubuntu telah berjaya membawa perisian mereka sehingga menjadi perisian telefon pintar seperti android.


















Ubuntu juga telah melebarkan sayapnya dengan membangunkan perisian yang dibenamkan atau embedded di dalam Tablet dan Juga TV. Perkembangan ini dilihat sebagai suatu perkembangan yang positif dan dijangkakan dapat menyaingi perisian Android yang diaplikasikan terhadap peranti mudah alih.

Akhirnya, ingatlah "kita hidup dengan apa yang kita dapat, tapi kita membina kehidupan dengan apa yang kita beri" :-)


Kita membina hidup dengan apa yang yang kita dapat, tapi kita membina kehidupan dengan apa yang kita beri.

Pendapat