Preve oh preve...

10 bulan lepas aku mula memandu kereta global pertama Malaysia ni. Sebagai rakyat Malaysia, aku bangga dapat drive kereta global buatan tempatan ni. Dari segi design kereta ni, memang aku suka. Bagi aku design preve ni lebih menyerlah dari kereta proton yang lain. Dimensi body pon lebih lebar dan besar.Kalau ada yang pernah testdrive, bunyi hempasan pintu dia dah macam kete mewah. Multi function digital screen sangat memuaskan. Follow me home light antara function yang tak pernah ada pada mana-mana kereta proton. Cuma lampu tu guna mentol konvensional T20, terlalu terang. aku tukar dengan LED T20, comei sket nampak :-) Dome light pun dah tukar LED warna putih. Trunk pun LED warna putih jugak :p Yang best jugak, lampu depan dan belakang ada LED stripe :-)

Sebenarnya...apa yang aku nak cite ialah "keterlepasan pandang" engineer proton atau bahagian QC proton. Mungkin mereka tak perasan atau tak tahu langsung(mungkin kot). 7 bulan pertama, disc brake tayar depan sebelah kanan disahkan bengkok oleh Pusat Servis Proton. Dari hari mula amik dari showroom lagi dah prasan, bila brek, bunyi macam langgar zebra line. Ingatkan sebb brek baru, rupanya brek bengkok :p 5 Bulan sebelum tu, enjin terkena demam "jerking". Bawak gi pusat servis proton, katanya kene remap@reflash ECU. Tapi lepas reflash masih sama jugak. Last2, try guna petua kengkawan yang dah pakai preve, tukar carbon air filter dan guna Iridium spark plug. Alhamdulillah, berkurang jerking tu. 

Bulan ke 9, head light bulb sebelah kiri blow. Masa pegi pusat servis proton, alasan yang diberikan ialah "bulb ni wear and tera part" tiada waranti. Jadi, kena la keluarkan Rm19.90 untuk sebijik mentol tu. Sabarlah duhai hati...

Bulan ke 10, ni yang latest. Yang ni aku amik gambar, sebb aku D.I.Y je. Tak larat dah nak tunggu pomen at servis center proton :p Satu petang, aku buka bonet belakang nak kuarkan barang. Masa lengan kiri bersentuh dengan bahagian bonet sebelah kiri, ad rasa macam basah2. Pelik jugak. Barang2 dalam bonet tu tak de pula yang berair. Jadi aku bukak la carpet yang menutup bahagain lampu belakang, terkejut aku, ada air bertakung! Terus aku lap, takot terkena wayar2 yang ada kat situ.
Anak panah merah tu la tempat air bertakung. Lama aku cuba cari mana datang air tu. Pelik. Pastu terasa nak buat eskperimen. Petang esoknya hujan. Aku check dan memang sah ada air, comform air tu adalah air hujan. Lusanya pun hujan lagi, check lagi, sah ada air lagi. Last2, kuar idea untuk doublekan getah hitam tu.Yang hitam tu macam span sket. Dengan penuh susah payah akhirnya seketol set lampu tu berjaya dikeluarkan :p Ada satu pencangkuk yang memang kita tak perasan kalau first time cuba buka :p
Tadaaa!! ni la rupa sebelah luar setelah dibuka. Nampak tak kekotoran yang hitam2 tu? Air meresap dari situ ler dan masuk ke dalam. My first theory, span hitam tu tak dipasang ketat atau mungkin ada lekukan pada body kereta yang menyebabkan air dapat masuk.
Ni la rupa sebelah dalam. Simple je kan? macam sekeping besi je kan :P Nak buka lampu ni je da amik masa 40 minit. Maklumla, buat dengan penuh lemah lembut, sebab first time bukak :P
Set lampu belakang sebelah kanan preve :-) Nampak tak lapisan warna hitam tu? tu la span hitam yang aku maksudkan tadi. Next step, mengukur dan menggunting foam supaya sama bentuk dengan span hitam tu. Cumanya span aku warna biru :p tak jumpe warna hitam.
Jejengggg! Next...aku gunting dengan penuh cermat bagai menatang minyak yang dah melimpah sket2 :p
Siap! Aku cuba pasang balik, dah ok dah, dah skru dah semua. Tetibe kene buat "pembedahan" kecil sebab tak fit. hadoi :P Pastu pasang balik, Alhamdulillah...fit and nice :-)
Alhamdulillah wasyukru lillah...siap walaupun "pembedahan" tadi tak bape kemas. Nak cepat sebab dah pukul 7 petang, nak maghrib dah :p Lepas tu eksperimen diteruskan, 3 kali hujan, tiada takungan air atau kesan basah atau lembab. Terima kasih Ya Allah... :-)

p/s: Sekadar nak kongsi, bagi aku, benda yang tak ada kene mengena dengan waranti ni, aku cadangkan kita wat sendiri. Masalah yang slalu aku hadapi dengan pust servis proton ialah...kelambatan menunggu giliran! :p
Semoga bermanfaat."kita hidup dengan apa yang kita dapat, tapi kita membina kehidupan dengan apa yang kita beri" :-)
 


Kita membina hidup dengan apa yang yang kita dapat, tapi kita membina kehidupan dengan apa yang kita beri.

Pendapat